20. feb 2018.

Savet Evrope upozorio na mogućnost proterivanja belgijskog novinara iz Srbije

Savet Evrope (SE) objavio je na onlajn platformi za zaštitu bezbednosti novinara upozorenje na mogućnost proterivanja belgijskog novinara Filipa Bertinšana iz Srbije.

Upozorenje je objavljeno na inicijatvu partnerskih organizacija – Evropske federacije novinara i Međunarodne federacije novinara, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Belgijski novinar Filip Bertinšan izjavio je danas da je ipak dobio boravišnu vizu na godinu dana, nakon što je u medijima objavljeno da mu preti proterivanje iz Srbije zbog toga što je Bezbednosno-informativna agencija procenila da on predstavlja bezbednost po državu i građane.

Bertinšan je za televiziju N1 rekao da je dobio boravišnu vizu na godinu dana, do 2019. godine.

Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom i da su mu tamo objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu.

On je dodao da nikakvo dalje objašnjenje nije dobio i najavio da će u utorak u beogradskom Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.

Bertinšan u Srbiji radi deset godina za veći broj listova i medijskih kuća u inostranstvu i u braku je sa srpskom državljankom sa kojom ima jedno dete.

Platforma za za zaštitu bezbednosti novinara SE uspostavljena je aprila 2015, i od tada je izdato 14 upozorenja za Srbiju.

Ona ima cilj da unapredi zaštitu novinara, tako što ukazuje na pretnje i nasilje nad novinrima i predstavlja „bezbednosni mehanizam za rano upozoravanje i reagovanje“ u okviru Saveta Evrope.

Zemlje sa najvećim brojem upozorenja o stanju medija su Turska (95), Rusija (43) i Azerbejdžan (31).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend