16. dec 2019.

Kako je list Danas kažnjen po prijavi Šešelja i Vučića pre 20 godina?

Listovi Danas i Blic kao i televizija Studio B kažnjeni su novčanom kaznom, pre 20 godina, na osnovu prekršajne prijave Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića, predsednika i generalnog sekretara Srpske radikalne stranke.

List Danas objavio je, 10. decembra 1999, zapisnik iz sudnice u kome se navode reči urednika i novinara Božidara Andrejića, inače zatupnika Danasa na suđenju, da Zakon o javnom informisanju tu medijsku kuću dovodi u situaciju da se novinarima sudi zbog posla koji rade.

– Zato što postojimo, živimo, radimo i uređujemo novine, istakao je Andrejić.

Protiv Danasa pokrenuta je prekršajna prijava od strane Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića zbog teksta “Brutalnim ubistvom protiv promena u Srbiji”. Tvrdili su da im je tim tekstom povređeno pravo ličnosti. Nasuprot njima, redakcija Danasa smatrala je da je verodostojno prenela saopštenje parlamentarne stranke – Srpskog pokreta obnove.

Isto saopštenje preneli su i brojni drugi mediji. Te kuće su takođe kažnjene.

– Mi smo u ovoj zgradi imali i ranije prilika da budemo kažnjavani, kako bismo našim skromnim i krvavo zarađenim parama dali satisfakciju građaninu Šešelju”, istakao je u sudnici Andrejić. On je upitao kakvo zadovoljstvo imaju lideri radikala kada će novac koji će kaznom biti naplaćen ići državi, a ne njima.

On je tada ocenio da se ovim prekršajnim postupkom novinarima Danasa ukida pravo na život i rad. – Nas kao novinare zanima pre svega donošenje informacija i, u pravnom smislu, smatramo da je ta istinitost o kojoj ovde pričamo ispunjena samim tim što mi verodostojno prenosimo jedno saopštenje, odnosno proglas, političke stranke, obrazložio je on.

List Danas je kažnjen po članu Zakona o informisanju koji kaže da je zloupotreba iznošenje neistina kojim se povređuje pravo ličnosti u sredstvima javnog informisanja. Kazna koju je list Danas platio izgubivši ovaj prekršajni spor bila je 200.000 dinara, a Šešelj je najavio da neće stati. On je kazao da priprema novu tužbu protiv Danasa.

Nema više zloglasnog Zakona o javnom informisanju, ali kritike političara na račun pisanja Danasa i dalje ne izostaju.

Socijalistička partija Srbije osudila je naslovnu strana lista Danas krajem novembra ove godine, na kojoj je osvanula karikatura Predraga Koraksića Koraksa na kojoj je nacrtan lik Vučića i meta. Tada je koalicioni partner Srpske napredne stranke tu naslovnicu protumačio kao „poziv na likvidaciju Aleksandra Vučića“ i ocenio da tužilaštvo mora reagovati na taj „otvoreni poziv na nasilje i haos“.

U osudi SPS nije bio usamljen. Mnogi su tu karikaturu, samim tim i Danas, shvatili slično socijalistima pa su pohrlili da brane predsednika države i SNS-a, inače nekada glavnog sekretara radikala. Nešto sporno su u toj naslovnici našli svi poznatiji funkcioneri SNS-a, ali ni nakon tih izjava nije se stalo sa kritikom. Pristalice naprednjaka iz Kruševca, Niša, Vranja, Leskovca… spontano izašle na protest protiv nedeljnika NIN i novina Danas jer kako su kazali „crtaju mete“.

– Pišite šta god hoćete, imate slobodu ali nemojte objavljivati simbole koji nekog mogu da podstaknu da razmišlja o nekakvom krvavom scenariju“, naveo je tada ministar finansija Nebojša Stefanović. Upravo je „Stop krvavom scenariju“ bila jedna od velikih parola, prema rečima okupljenih, spontanih protesta.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend