03. dec 2019.

Kako su režimski mediji i SNS targetirali Danas?

„Samo vi radite svoj posao! Otvaram autoput Obrenovac – Surčin 18. decembra!

Živela Srbija“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko svog zvaničnog tviter naloga, podelivši još u petak uveče uz tu objavu i naslovnu stranu Danasa sa Koraksovom karikaturom. Da li iz nesposobnosti da shvate sadržaj i poruku karikature ili pak iz želje da se dodvore predsedniku, njegove stranačke kolege i koalicioni partneri stali su u njegovu „odbranu“ optužujući Danas da poziva na ubistvo Vučića.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović se na konferenciji za novinare u subotu zapitao da li smo razmišljali kako se osećaju roditelji i deca Aleksandra Vučića, kada vide uperen snajper u njega.

Naprednjaci u svojoj ostrašćenosti nisu mogli da izbegnu 1000 puta ponovljenu laž da je Danas „Đilasov list“, te su tabloidi orkestrirano iskonstruisali priču da nam je zajednički cilj – ubistvo predsednika.

„Ubistvo Vučića po svaku cenu“, naveo je Informer citirajući izjave naprednjaka, poput predsednika Glavnog odbora SNS Milenka Jovanova.

– Alo, bre, monstrumi… Shvatili smo da je Đilasov cilj i opsesija, koju revnosno prenose svi njegovi mediji, kako ubiti Vučića, ali nema potrebe da nas baš svakog dana na to iznova podsećate – napisao je on.

Na „skandaloznu naslovnu stranu“ reagovala je i potpredsednica SNS Marija Obradović.

– Znači, Đilas neće stati dok ne završi posao? Jasno je šta je glavna poruka Đilasovih medija – Kako ubiti AV – navela je ona.

Narodna poslanica u Skupštini Srbije, Sandra Božić reagovala je na svom profilu na Tviteru.

– Očigledan je oglas koji Đilas naručuje na svim naslovnim stranama svojih novina – ubiti Vučića – napisala je ona uz objavu naslovne strane Danasa.

Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević reagovao je na naslovnu stranu našeg lista ocenivši da ovde više nije reč o politici, već o pozivu na linč, nasilničko i siledžijsko ponašanje, koje ne sme postati norma društvenog ponašanja u Srbiji. On je takođe shvatio da mi crtamo metu predsedniku Srbije, upitavši i da li je jedino što jedan deo opozicije ovako „hrabro“ putem pojedinih medija ima da ponudi Srbiji.

Nakon naslovne strane Danasa u vikend izdanju, naslovnice tabloida su kao po komandi izgledale identično – Alo se, recimo, zapitao šta se krije iza naslovnica kojima se poziva na ubistvo Vučića, uz naslov „Traži li Đilas novog Zvekija?“.

Ne mogu se pobrojati svi koji su nas napali, ali su najglasniji i najdalje u svojim izjavama otišli ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je rekao da pozivamo na ubistvo predsednika, ocenivši da smo za lečenje i pitajući se da li urednici Danasa mogu svojoj deci da objasne zašto žele nečiju smrt, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je takođe konstatovao da otvoreno pozivamo na ubistvo predsednika Vučića.

„Čeda, jedini bot svoje stranke“

I lider LDP-a Čedomir Jovanović, sem konstatacije da smo „iskeširani dno dna“ uz sliku 500 evra i naslovnice Danasa, naveo je, na tviteru, da su „Legijina remek dela dobila konkurenciju u NIN-u i Danasu, nepotpisanim komentarima i glupim kolumnama“, čime je aludirao da sem karikaturama i tekstovima pozivamo na ubistvo premijera.

Nije naišao na podršku tviteraša, a komentar sa najviše pozitivnih reakcija glasio je: „Bolje da sam sebi ruku odsekla nego što sam glasala za tebe! Do kraja života ću se stideti!“. NJegovi pratioci na Tviteru naveli su i da je on „postao propagandista SNS-a“, da je „najveća greška pokojnog premijera Đinđića“, „jedini bot svoje stranke“, a veći broj tviteraša je izrazio kajanje što je ikada glasao za njega.

SSP: Našem lideru ugrožen život zbog lažnih optužbi

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da je lideru te stranke Draganu Đilasu ugrožen život nakon optužbi vrha vlasti i pojedinih medija da on stoji iza sporne naslovnice NIN-a i karikature na naslovnoj strani Danasa.

„Ovakvim gnusnim optužbama (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i SNS direktno prizivaju jezivu sudbinu upravo Draganu Đilasu. Svi koji će poverovati u ovaj spin, mogu sutra da ga životno ugroze“, navodi se u saopštenju SSP.

Ta stranka je ocenila da aktuelna vlast „lažnim atentatima ima za cilj da drži građane u stalnom vanrednom stanju i pod svakodnevnom tenzijom“ i upozorila da će Vučić biti odgovoran ukoliko se išta dogodi Đilasu.

SPS: Tužilaštvo da reaguje

Socijalistička partija Srbije (SPS) osudila je naslovnu strana lista Danas koja, kako se navodi, „poziva na likvidaciju Aleksandra Vučića“ i ocenila da tužilaštvo „mora reagovati“ na „otvoreni poziv na nasilje i haos“.

SPS je u saopštenju ocenio da je „navodna karikatura“ u listu Danas „surova poruka i poziv da treba ukloniti Vučića“ i „potvrda dela loših namera opozicije da pretnjama i nasiljem izazovu haos i sukobe u društvu i zarad ličnih interesa zaustave razvoj Srbije“.

„Godinama unazad iz istih krugova kojima pripada i autor karikature stizale su ocene kako je posle političkih promena 2000. godine stvarana atmosfera nasilja i linča koja je nažalost dovela do tragičnog ubistva predsednika Vlade Srbije i da organizatori te kampanje nisu privedeni licu pravde“, navodi se u saopštenju socijalista i dodaje „neka se autor naslovnice Danasa i njegovi istomišljenici sete toga kad budu pokušali da opravdaju svoje činjenje“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend