31. maj 2023.

Ko je vođa okupljenih koji su satima držali govore ispred zgrade N1

Grupa ljudi koja je satima držala skup u dvorištu televizije N1 pesmom je dočekala Dušana Dunđera, kojeg je najavila kao "prvog srpskog titulara u poslednjih sto godina".

Foto: N1

Dunđer je u dvorište N1 stigao mercedesom „C klase“, a njegov izlazak iz automobila u pratnji obezbeđenja dočekan je aplauzom. On je preuzeo mikrofon od okupljenih, da bi potom duže od sat vremena držao govor i odgovarao na pitanja svojih pristalica.

Kako je objavio Danas, Dunđer okuplja i predvodi Pokret „Dostojni Srbije“, koji je u subotu ometao protest „Srbija protiv nasilja“ emitujući svoje poruke preko ozvučenja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo ih je u nedelju gostujući na TV Pink u kontekstu protesta.

Pored toga što je predsednik „Dostojnih“, Dušan Dunđer se predstavlja i kao deo Centra službi strateške bezbednosti Ruske Federacije.

Pre dve godine se u manastiru Ravanica proglasio za kneza.

U javnosti se predstavlja kao bliski saradnik tajnih službi Rusije, kao neko ko je blizak sa Putinom i Trampom, ali i sa drugim svetskim liderima.

Članovi „Dostojnih“ često objavljuje „eksluzivne informacije“, poput toga da se nad građanima vrše eksperimenti u vidu propisa o smanjenju brzine, stavljanju pojasa i uključivanju svetala na automobilu, jer se time „mozak uvodi u takozvano alfa stanje“. Ovaj i drugi isečci iz intervjua Dunđera dele se na različitim društvenim mrežama.

U govoru ispred naše televizije Dunđer je govorio da je N1 svojim izveštavanjem kriv za to što je postojala takozvana pandemija, za karantim, nošenje maski i to što smo imali, kako je rekao, određena medicinska pomagala protiv kovida.

Bivši saradnik Petar Čelik i zatvor zbog ubistva

Dunđerov bivši saradnik bodibilder Petar Čelik za njega nema lepe reči.

Čelik je sa pristalicama Dostojnih 13. juna 2020. proglasio „Narodnu republiku Srbiju“, da bi između dvojice saradnika došlo do sukoba i razilaženja, pa je glasanje ponovljeno, a nova „Narodna republika Srbija“ proglašena je 17. juna u Dunđerovoj kući.

Čelik je posle razlaza govorio o voždu „Dostojnih“ kao o osuđenom ubici. Sam Dunđer je to kasnije priznao na TV Hepi. Odležao je kaznu od pet godina zatvora zbog ubistva devedesetih.

U emisiji na Hepiju gostovao je i bivši načelnik KPZ „Sremska Mitrovica“ Trivun Ivković, koji je rekao da su on i Dunđer ostali prijatelji posle izdržane zatvorske kazne. Dunđer je u emisiji sve vreme govorio o „kontaktima s Udbom“, samom suđenju, danima zatvora…

Osnivač je firme za privatno obezbeđenje „Protektor“.

„Preduzeće „Protector Security System“ je osnovano 1989. godine na inicijativu tadašnje respektabilne države, kao podsistema u sistemu javne i državne bezbednosti radi eliminisanja ili smanjenja organizovanog kriminala kao i ostalih oblika istog“, navodi se na sajtu ove firme.

Dunđer sebe predstavlja kao stručnjaka za međunarodnu bezbednost, bliskog saradnika Putina i Trampa, ali i bivšeg radnika Državne bezbednosti.

Čelik je tvrdio da se Dunđer predstavlja kao ruski bezbednjak i obaveštajac, a da odlikovanja koja navodno dobija kupuje na Internetu i sve „fingira“. Predsednik „Dostojnih“ na to nije odgovarao.

„Dostojni“ ga nazivaju titularom. U maju je objavio video u kom kaže da je dobio povelju za povratak suvereniteta na celoj teritoriji Federativne republike Jugoslavije i vraćanje suvereniteta svim Republikama bivče Jugoslavije, što će biti početak suvereniteta čitave Evrope pa i Sveta.

Upad u RTS i intervencija policije

Od 2020. godine, pred protest 7. jula „Dostojni“ su kod Skupštine proglasili svoju državu i Skupštinu – „Privremena Skupština naroda Dostojnog Srbije“.

Pre protesta kod Skupštine, danima su bili ispred suda u Katanićevoj ulici.

Upali su u zgradu RTS-a u martu 2022. godine, odakle ih je izvela policija. Kako su izveštavali mediji, u zgradu javnog servisa su ušli zbog nezadovoljstva radom i izveštavanjem te kuće.

Prema nezvaničnim informacijama, u RTS je ušlo oko 40 ljudi, a intervenisalo je nekoliko desetina pripadnika Policijske brigade.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend