11. jun 2021.

Kolege ubijenog Pantića: Slučaj da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal

Novinar Milan Pantić, dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine, ubijen je u svom ulazu, na današnji dan pre čak 20 godina. Sumnja se da je ubijen zbog pisanja o spornim privatizacijama nakon petooktobarskih promena. Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević zatražio je dana su Jagodini da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovaj slučaj od jagodinskog tužilaštva.

Predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić naveo je ranije u saopštenju da je motiv ubistva ono što je Pantić pisao, ali i ono što je planirao da piše u vezi sa privatizacijom Fabrike cementa Novi Popovac i da je za to odgovorna organizovana kriminalna grupa. Uprkos tome, slučaj i dalje vodi jagodinsko tužilaštvo koje već godinama ne podiže optužnicu.

Milan Babović, zamenik glavnog urednika Večernjih novosti, kazao je na obeležavanju godišnjice ubistva Pantića u Jagodini da se već 20 godina okupljaju sa jednim jedinim pitanjem – ko je na kućnom pragu ubio novinara Pantića?

„Odgovora, na žalost, nema, ali sve što znamo jasno upućuje da je mafijaška hobotnica koja se obmotala oko nekadašnjeg giganta, cementare u Novom Popovcu, ubila našeg kolegu. Ponavljamo apel i obećavamo Milanu i njegovoj porodici da se njegovi izvršioci i nalogodavci konačno privedu pravdi“, rekao je Babović.

Napominje da je Komisija za istragu ubistava novinara došla do „čvrstih informacija o tom gnusnom zločinu“.

„Ja se nadam da će ovaj čin koji je šamar na obrazu demokratske Srbije konačno dobiti sudski epilog, da li kroz tužilaštvo za organizovani kriminal, ili više tužilaštvo u Jagodini, ali to je najmanje što možemo da učinimo za Milana Pantića i njegovu porodicu, kao i našu branšu“, zaključio je Babović.

Zna se sve, ali…

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević kazao je na obeležavanju godišnjice ubistva da izgleda da se posle 20 godina zna sve, i motivi i nalogodavci i činjenice ali…

„Ali, postoji ključni momenat, a to je volja – da se konačno vidi lice ubice i onih koji su to uradili, iako svi znamo da je savršeni zločin onaj o kome znamo sve, a pravde nema. Tražimo da Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu preuzme ovaj slučaj i da se konačno zatvori velika nepravda nad porodicom Pantić i nad profesijom, koju je srčano i do poslednjeg trenutka služio Milan Pantić“, naglasio je Rakočević.

Milanović: Istraga rađena traljavo

Relja Milanović, kolega i saradnik Milana Pantića, kazao je za N1 da svake godine ponavlja da je istraga rađena traljavo.

„Ja sam to više puta naglašavao, da upravo kad sam došao na mesto ubistva tog dana, bilo je policije, ali mesto nije ni bilo ograđeno, ljudi su prolazili nesmetano, i svi materijalni tragovi su bili uništeni, a od kompletne forenzike, bio je krim tehničar s foto aparatom“, priča Milanović.

Na pitanje da li zna da je Pantić dobijao pretnje pre ubistva, kaže da je to tek kasnije saznao.

„Milan je bio povučen, kasnije smo saznali da je dobijao neke pozive, pretnje, ali da nije obraćao pažnju, jer je mislio da to ne može da proizvede takvu težinu zbog koje bi mogao da izgubi glavu“, kazao je sagovornik N1.

Navodi i da misli da je „u slučaj umešana politika od početka“.

Fondacija: Istraga stoji u mestu 20 godina

Slavko Ćuruvija Fondacija upozorila je da i posle 20 godina od ubistva Milana Pantića u Jagodini, istraga o tom zločinu „stoji u mestu“ a da sudski postupak „nije ni na pomolu.

Ocenili su da činjenica da slučajevi ubistava novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije nisu pravosnažno okončani „više decenija nakon što su počinjeni“, predstavlja „opasnu poruku da je država nemoćna pred zločinom i da ne može da obezbedi pravdu i bezbednost za novinare, ali i sve građane Srbije“.

„Posebno zabrinjava činjenica da i pored poruka iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, prema kojima su poznati ne samo neposredni počinioci ubistva Milana Pantića već i motivi i naručioci iz tadašnjeg vrha vlasti, optužnica još uvek nije podignuta“, piše u saopštenju.

Pozvali su institucije da „u svetlu tvrdnji da postoje novi dokazi“ u vezi ubistva Pantića, „iskoriste sve mehanizme u okviru svojih nadležnosti i što pre okončaju slučaj koji već dvadeset godina izmiče pravdi“.

„Svaki razgovor o bezbednosti novinara obezvređen je izostankom epiloga u slučajevima ubistava novinara i zbog toga zahtevamo hitno privodjenje pravdi odgovornih za ubistvo Milana Pantića“, piše u saopštenju.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend