13. mar 2019.

Kolubarske: Sumnja da gradonačelnik Valjeva „namešta“ konkurs za informisanje

Pre nekoliko dana Grad Valjevo raspisao je javnu nabavku za „usluge informisanja javnosti“ u vrednosti od 4,1 miliona dinara, a prema postavljenim uslovima čini se da je posao unapred dogovoren sa „ponuđačem“, pišu Kolubarske.rs.

Kako stoji u planu javnih nabavki za 2019.godinu, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović imao je na raspolaganju skoro 8 miliona dinara, od čega je polovina raspoređena za “uslugu informisanja javnosti”.

U dokumentaciji ove nabavke navodi se da se traži ponuđač koji je ostvario prihod u minimalnom iznosu od sedam miliona dinara i da ima zaključen ugovor sa televizijom koja pokriva region grada Beograda i čiji se TV program vidi u celoj Srbiji posredstvom kablovskog sistema. Potrebno je da ima i ugovor sa najmanje šest radio stanica, od kojih minimum tri moraju biti iz Kolubarskog okruga, a od čega dve iz Valjeva, a minimum jedna mora biti iz Beograda, Novog Sada i Niša, kao i da ima zaključen ugovor sa najmanje jednim izdavačem visokotiražnog dnevnog lista koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Kako zaključuju Kolubarske, u ove okvire spadaju mediji poput TV Studio B na kome je gradonačelnik Valjeva već dva puta gostovao, Radio Valjevo, Radio Va 2 i Radio Ub, ali i tabloid Srpski Telegraf gde je Gvozdenović već plaćao svoj intervju kao „nabavku informativnih usluga“.

U predlogu ugovora je napisano da će „se usluge informisanja uređivati u dogovoru sa Odsekom za informisanje i protokol grada Valjeva“, ali količina usluge nije navedena, ni u ugovoru ni u tenderu, pišu Kolubarske.

Ova javna nabavka gradonačelnika Valjeva raspisana je i pored činjenice da prema Zakonu o javnom informisanju i medijima lokalne samouprave informisanje mogu finansirati isključivo preko konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Takav konkurs je Valjevo već raspisalo krajem januara i to u vrednosti od 7,3 miliona dinara.

Raskrikavanje je i ranije, prenoseći Kolubarske, pisalo o Slobodanu Gvozdenoviću – da su Valjevci dva prošlogodišnja intervjua svog gradonačelnika u Alou i Srpskom telegrafu platili 830.000 dinara, i da je 15 izgovorenih rečenica za Kurir Gvozdenović platio 480.000 dinara, ali novcem iz budžeta.

Gvozdenović je protiv urednice portala Kolubarske Darije Ranković vodio žestoku kampanju pre tri godine. Ranković je za Raskrikavanje rekla da zbog toga ona i danas strahuje za ličnu i bezbednost imovine, kao i za opstanak svog portala.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend