10. okt 2018.

KRIK: Prete nam na mrežama, za tabloide smo špijuni

Kada se bavite istraživačkim novinarstvom postoji strah, najopasnije je dok istražujete i dok ne objavite priču, a posle se strah smanjuje, jer je javnost upoznata sa tom pričom i glavnim akterima, a vi imate javnost iza sebe, kaže novinarka KRIK-a Bojana Jovanović.

„Naše iskustvo je tako da smo imali dosta problema, pretili su nam na mrežama, kroz provladine tabloide smo označavani kao špijuni, imali smo situaciju da je našoj koleginici obijen stan i da istraga tapka u mestu. Sigurni smo da su neke od tih stvari posledica onoga što radimo, da smo praćeni i prisluškivani i da je to radila obaveštajna agencija. Napadi su dolazili kad god smo radili neko istraživanje i to uglavnom kada smo radili istraživanja o nosiocima javnih funkcija“.

Ona kaže da u takvoj situaciji nikada ne može da vam bude prijatno, jer, navodi, živite sa saznajem da ste etiketirani i pd nadzorom.

„Postoji strah jer vlast izlazi u medije i tabloidi pišu loše. Onda građani mogu da steknu lošu sliku na osnovu toga i posledice tih napada da neke psihički labilne osobe budu izrevoltirane“.

Bojana Jovanović smatra da izveštaji Evropskog parlamenta o stanju medija u Srbiji napisani tako da ne može da se stekne realna slika kakvo je stanje u medijima i da situacija ne deluje tako strašno kao što jeste.

„Situacija se ne menja, imamo 61 napad na novinare od početka godine, nije bolje nego prethodnih godina, pretnje su konstantne, mislim da izjave predstavnika BIA samo podgrevaju situaciju i može da bude gore. EU ne radi mnogo, mislim da su politički razlozi, žmuri se na situaciju u medijima i pušta se da se dešava to što se dešava. Ne rešavaju se slučajevi napada na novinare. Stanje stoji i gore je iz godine u godinu“, smatra novinarka KRIK-a.

Govoreći o ubistvu bugarske novinarke, Jovanović kaže da je ona radila za lokalnu televiziju i da je izveštavala o korupcionaškoj aferi zloupotrebe fondova EU.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov rekao je da nema dokaza koji bi ukazivali na povezanost ubistva i rada Marinove kao istraživačkog novinara.

„Brzo je data ta izjava, zato što je potrebno vreme da bi se prikupile informacije i da bi se došlo do motiva, neozbiljno je da ministar odmah izlazi s takvim izjavama. Način na koji je ubijena, ta brutalnost može da bude maska i prikrije prave razloge smrti. Izveštavanje o korupciji baca senku i ne sme se isključiti sumnja da je stradala zbog posla. Nije zaočekivati da se organi posvete istrazi ubistva, kao članica EU, Bugarska treba da bude pritisnuta, reagovali su predstavnici EU jer postoji sumnja da li će uraditi posao kako treba. Još je bitnije da se otkrije nalogodavac“, rekla je Bojana Jovanović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend