21. nov 2018.

Kristijan Mir: Vučić ima problem sa nezavisnim medijima

Jasno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima problem sa nezavisnim medijima i Evropska unija bi to trebalo da stavi u izveštaj o napretku Srbije ka EU, istakao je za Danas Kristijan Mir, izvršni direktor Reportera bez granica.

Foto: Cenzolovka

Mir je u pauzi međunarodne konferencije o medijima u Tirani, koju je organizovala South East Europe Media Forum (SEEMF), dodao da „stanje medija u Srbiji deluje veoma kritično“, pošto mnogi pritisci dolaze iz medija bliskih vladi, a neki i od same vlade.

– To nas jako brine, a brine nas jer Srbija želi da se priključi Evropskoj uniji, a EU ima obavezu da imenuje one koji su odgovorni za pritisak na nezavisne medije i pretnje – navodi Mir.

On ističe da se nada da je EU izvukla pouke nakon ubistva novinarke Dafne Galicije na Malti i Jana Kučijaka u Slovačkoj i da bi EU trebalo u svom predstojećem izveštaju o napretku Srbije da vrlo precizno imenuje odgovorne za napade na nezavisne medije, „upravo zato da se ne bi ponovila situacija kao na Malti, Slovačkoj, Bugarskoj ili Rumuniji“.

– O svemu ovome izvestićemo i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana – naglasio je Mir i dodao da su Reporteri bez granica prošle godine objavili izveštaj o vlasništvu u srpskim medijima i otkrili da postoji bliska veza vlasti i medija i da će podsetiti komesara Hana na to da EU ima obavezu da imenuje odgovorne za pritiske na medije.

Na pitanje da li će tražiti objašnjenje o predsednika Srbije Aleksandra Vučića o napadima na medije, Mir kaže da su dosad to često radili i da je čitao njegove izjave da ga nisu dobro razumeli, „ali najčešće nisam video nikakav prostor za nerazumevanje, jer su većina napada i pretnji nezavisnim medijima bili očigledni“.

Na primedbu da je zapravo Vučić kreator atmosfere pritiska na nezavisne medije i da novinare Televizije N1 na konferencijama stalno naziva novinarima „CIA televizije“, Mir odgovara da je to jako opasno, jer kao vlast ima moć, a ako vlast posmatra kritičke novinare i slobodne medije kao neprijatelje onda to predstavlja problem, jer je baš to uloga medija.

Kako je naveo, na Balkanu je problem to što vlast finansira najgore tabloide za napade na opoziciju i nezavisne medije.

– Vlada može da poseduje medije i to nije problem, čak i da kontroliše javni servis, ali mora da bude otvorenija i da postoji mehanizam odgovornosti, a ne bih rekao da ga tabloidi imaju u pogledu nezavisne kontrole – kaže Mir.

Slab pritisak EU na Srbiju

Na primedbu da je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, u svom izveštaju o napretku Srbije konstatovao sve probleme sa slobodom medija i pritiske, ali da nije bilo političke reakcije iz EU, Mir odgovara da je „međunarodni pritisak EU vrlo slab i da izveštaj o napretku nije dovoljan, jer se niko ne oseća prozvanim, jer niko nije konkretno imenovan“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend