17. mar 2021.

Marićević: Napadi na medije zbog vlasti koja bi da ućutka svaki kritički glas (VIDEO)

Psiholog i politikolog iz Centra za razvoj Srbije Lazar Marićević izjavio je povodom pada medijskih sloboda u Srbiji i najnovijeg napada tabloida i poslanika vladajuće SNS na portal KRIK da je postalo simptomatično za ovu vlast da napada svaki kritički ton koji, kaže, nije toliko uperen protiv nosioca vlasti već ljudi koji u ovom sistemu čine različite "nepodobdštine i kriminalne aktivnosti". On smatra da je dobro za državu i bilo koju vlast koja je proklamovala borbu protiv korupcije kao jedan od ciljeva, da KRIK i drugi istraživački mediji ukazuju na koruptivne aktivnosti. "Ovaj napad je mera koja bi svaki kritički glas želela da ućutka", kaže Marićević.

On je za N1 rekao da misli da to nije u redu, kao i da su mediji u Srbiji u nezavidnoj situaciji iako je svako istraživačko novinarstvo dobro za razvoj našeg društva, budući da se neke institucije ne bave svojim poslom. „Za naše društvo bi bilo bitno da pokušamo da ojačamo demokratske institucije i podržimo istraživačko novinarstvo“, rekao je Marićević.

Dodao je i da imamo inače tendenciju ove vlasti da drže različitim aferama pažnu javnosti usmerenu na pitanja kojima oni skreću pažnju sa važnijih događaja.

Marićević navodi da se napad na medije događa jer se iz vlasti plaše svakog kritičkog tona, naročito kada nemamo opoziciju da u institucijama iznosi konkretne kritike. „Došli smo u nezgodnu situaciju da mediji imaju više ulogu opozicije, pa je moguće da napadi od vlasti dolaze od te percepcije“, kaže.

Povodom najave Marjana Rističevića iz SNS o novim propisima za elektronske medije, on kaže da misli da će se nastaviti pritisci na medije sve vreme, a da je samo pitanje koja vrsta pritiska će biti primenjena – da li verbalna, da li kartelskim udruživanjem da se minimizuje neki medij, da li uskraćivanjem finansiranja ili sufinansiranja…

To su različite vrste pritiska i na njih treba odgovoriti, kaže.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend