04. nov 2018.

Matić: Formirati zajednički front protiv govora mržnje

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da je dao predlog da se proveri bezbednost naših novinara i da je vreme da se radi na prevenciji zaštite novinara.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Matić je naveo primer ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i istakao da je njegovom ubistvu prethodio tekst istog autora koji je i pre četiri dana na stranama Ilustrovane politike objavio natpis „Psi su pušteni, zašto RTS i Politika ćute“.

Gostovanje Verana Matića u Dnevniku RTS-a

„Ovih dana isti autor objavljuje sličan tekst, osuda vlasti je minimum da se tako nešto više ne ponovi“, istakao je Matić, koji je pohvalio to što je predsednik Aleksandrar Vučić reagovao i osudio takav tekst.

Govoreći o tome da i Đorđe Martić, autor teksta u Ilustrovanoj politici trpi linč, Veran Matić kaže da niko ne sme da trpi linč i da je potrebno formirati zajednički front protiv govora mržnje.

„Važno je formirati snažno telo za zaštitu novinara poput onog u Americi“, naveo je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Matić je istakao da slobodno novinarstvo ima svoje postulate i da je nedopustivo lagati, a brutalne uvrede su, dodaje, nedopustive uopšte u životu i mora se ustanoviti kontrolni mehnizam protiv toga.

Kada je reč o procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije, Matić je rekao da je podignuta optužnica i da je u toku suđenje, ali da se njemu čini „da sve to ide ka oslobađajućoj presudi“.

„Mislim da ovaj tekst Martića ima za cilj da ohrabri one koji su planirali da oslobode osumnjičene za ovo ubistvo“, rekao je Matić.

O ubistvu Milana Pantića, Matić kaže da se zna šta bi mogao biti motiv, ali da je puno godina prošlo – što otežava slučaj. Međutim, dodaje da će se nastaviti rad na tom slučaju.

Matić je dodao i da se radi na otkrivanju ubica 11 novinara na prostoru Kosova i Metohije, među kojima su novinari i srpske i albanske nacionalnosti.

„Važno je da smo otvorili te teme i da će se na njima raditi“, zaključio je Matić.

1 komentar za: “Matić: Formirati zajednički front protiv govora mržnje

  1. Драган

    Одмах за њим формирати и заједнички фронт против злоупотребе приче о говору мржње.

    04. нов 2018. at 14:47

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend