11. dec 2018.

Kampanja Ilustrovane politike kojom se optuženi za ubistvo Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima

Već mesec dana traje kampanja Ilustrovane politike, koja preko Đorđa Martića i Gorana Kozića tvrdi da nema dokaza protiv optuženih u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, dok u poslednjem broju pokušava da diskredituje Ljiljanu Smajlović i Verana Matića, koji su osnovali Komisiju za istraživanje ubistava novinara

Naslovna strana Ilustrovane politike od 11.12.2018.

Saopštenje Komisije za istraživanje ubistava novinara prenosimo u celini:

„Već mesec dana traje kampanja Ilustrovane Politike, savetnika glavnog urednika Gorana Kozića i spoljnog saradnika Đorđa Martića, kojom se optuženi u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza, što bi valjda značilo da bi sud trebalo da oslobodi optužene.

Kada predsednik Komisije upozorava na izostavljanje dokaza u ovom postupku, Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud, procenjuju da se time vrši pritisak na sud, krši prezumpcija nevinosti, iako je ocene Komisije i njenog predsednika potvrdio sam Apelacioni sud, i to u tri navrata. U slučaju ove kampanje koja traje iz broja u broj, nema nikakve reakcije. Pored diskreditacije, uvreda, crtanja meta na Ljiljani Smajlović, konstantna crta je zahtev da se oslobode optuženi za ubistvo Ćuruvije.

Kozić i Martić su se u najnovijem napadu čak i pohvalili da imaju prećutnu podršku države za sve ove tekstove, jer je država reagovala samo povodom prvog broja Psi su pušteni, i to samo zbog uvredljivog konteksta za američkog ambasadora.

I dalje imamo kontroverznu poziciju oko jednog od najvažnijih suđenja, bar kada je reč o poziciji novinara, nekažnjivosti ubistava novinara, ali i kada je reč o pravnoj državi.

Kozić i Martić diskredituju novinare koji su pokrenuli proces osnivanja Komisije i bez dokaza ih optužuju za sva moguća nacionalna nepočinstva.

Upozoravamo da se na ovaj način, kao i reakcijama institucija Višeg suda, Društva sudija, Vrhovnog kasacionog suda, potpuno neutemeljenim u praksi Evropskog suda za ljudska prava, utvrđivanje istine i pravde u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije redukuje na to koliko će još Ljiljana Smajlović i Veran Matić izdržati svakodnevnu baražnu vatru autora iz državne Ilustrovane politike.  Da li je uslov pravičnog suđenja da Smajlović i Matić budu likvidirani iz ovog procesa, kao oni koji nastoje da se utvrde sve činjenice, izvedu svi dokazi, na potpuno otvoren i javnosti jasan način?

Poštujući pretpostavku nevinosti u zahtevima da se sudski postupak vodi na najpošteniji mogući način, zahtevamo od svih institucija koje su se i bez argumenata oglašavale na istupe članova Komisije, da se sada, posle mesec dana kampanje Ilustrovane politike za oslobađanje optuženih, oglase.

Nije dovoljno samo da Suzana Vasiljević, kao predstavnica države, napusti Upravni odbor. Kako se sve ono zbog čega je napustila odbor nastavlja već mesec dana, očigledno je neophodno učiniti neki dodatni napor da se spreči dalja bezrezervna zaštita optuženih, a sve  kroz crtanje meta na predstavnicima državne Komisije za istraživanje ubistava novinara“, kaže se usaopštenju Komisije za istraživanje ubistava novinara, koje je potpisao Veran Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend