19. nov 2019.

Matić: Obavestio sam premijerku da Opština Grocka nije pomogla Jovanoviću

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je za Udruženje novinara Srbije (UNS) da je obavestio premijerku Anu Brnabić da novinar Žig infa Milan Jovanović od Opštine Grocka nije dobio novčanu pomoć za obnovu izgorele kuće, kao i da je ona obećala da će se baviti rešavanjem tog problema.

Foto: Medija centar Beograd

Matić je za UNS rekao da je Brnabić zamolio da se pronađe drugi izvor kako bi se završili svi neophodni radovi na kući Jovanovića, prvenstveno spoljna izolacija koja je veoma važna za zimske dane, kao i rekonstrukcija zapaljene garaže.

„Verujem da bi se veoma lako skupila sredstva da postoji volja. Dobijam utisak kao da ne žele da se zamere bivšem predsedniku Opštine kojem se sudi pod optužbom da je nalogodavac ove paljevine, svojevrsnog pokušaja ubistva Jovanovića i njegove supruge, kao da on sam još vlada Grockom“, rekao je UNS-u Matić.

On kaže da je „zaista nerazumljivo da Opština Grocka ne želi da ispravi bar deo užasne nepravde počinjene“ Jovanoviću.

„Nedostatak volje da se nadoknadi naneta šteta bar kada je o imovini reč, još jedna je opasna poruka ohrabrivanja nekažnjivosti nasilja nad novinarima“, navodi Matić.

Podsetimo, Matić je u avgustu ove godine sa Jovanovićem i predsednicom Opštine Grocka Živadinkom Avramović imao sastanak, a koji je zakazan iz kabineta premijerke Ane Brnabić. Prethodno je Jovanoviću na sastanku Brnabić obećala pomoć za završetak njegove kuće, koja je izgorela u decembru prošle godine.

Govoreći o sastanku Matić je UNS-u rekao da je tada izvestio predsednicu Opštine da je za potpunu rekonstrukciju kuće Jovanovića potrebno još oko milion dinara, kao i o akciji solidarnosti novinara i građana koju je vodila Slavko Ćuruvija fondacija. Predložio joj je, kako kaže, da Opština napravi sličnu akciju.

„Predsednica Opštine je rekla da bi mogli da pomognu iz budžeta iz kojeg isplaćuju pomoć građanima kada im se dogodi neki požar i to ne više od 50.000 dinara. Kolega Jovanović je rekao da taj novac daju nekom drugom“, rekao je UNS-u Matić.

On kaže da „iako su institucije pokazale izuzetnu efikasnost u razotkrivanju počinilaca, pokazuju veliku neefikasnost u ispravljanju posledica“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend