24. dec 2021.

Veran Matić traži od Ane Brnabić hitan sastanak RG povodom ukidanja presude za paljenje kuće novinara

Povodom ukidanja prvostepene presude u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i vraćanja na novo suđenje, Veran Matić je od premijerke Ane Brnabić tražio vanredan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara kako bi razgovarali o posledicama ove odluke i o merama pomoći Jovanoviću i njegovoj supruzi koje ova grupa treba da preduzme.

Milan Jovanović i Veran Matić (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

„Ovaj slučaj je prioritetan u radu Radne grupe, već smo razgovarali oko ublažavanja posledica paljenja kuće, kroz direktnu pomoć za potpunu obnovu kuće i nabavku neophodne opreme koja je uništena. Iako je postignuta načelna saglasnost oko formiranja neke vrste fonda za ovakve slučajeve, nije se ništa uradilo. Mislim da je neophodno da hitno bude realizovana pomoć za potpunu obnovu kuće kao prvi korak u ublažavanju posledica i ove odluke Apelacionog suda“, kaže Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u poruci članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala premijerka Ana Brnabić.

„Podsećam da je tri godine od paljenja kuće, da toliko traju posledice, da ko zna koliko će još trajati proces, da kolega Jovanović ima više od 70 godina i različite bolesti, da je njegova supruga od te noći ne može da spava…

Tokom sudskog procesa kao žrtve dodatno su viktimizirani od optuženih i njihovih advokata. Sve u vezi sa ovim slučajem je dramatično i predstavlja sliku odnosa pravosuđa prema novinarima koji su doživeli nasilje“, kaže se u zahtevu Verana Matića, koji traži da se RGBZN sastane u ponedeljak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend