31. dec 2021.

Milanu Jovanoviću uplaćeno 2.815.000 dinara za obnovu spaljene kuće

Tri godine posle zločina, Milan Jovanović kaže da prvi put malo bezbrižnije može da dočeka Novu godinu, pošto će mu prikupljeni novac pomoći da dovrši obnovu kuće izgorele u podmetnutom požaru. Pored Beograda i Grocke, najveći donator Dragan Đilas, koji je uplatio milion dinara

Tri godine kasnije moći će da dovrši obnovu kuće: Milan Jovanović ispred spaljene kuće 12. 12. 2018. (foto: Perica Gunjić / SĆF)

„Da i ja posle tri godine mogu da malo bezbrižnije dočekam Novu godinu, da joj se i ja i supruga ponovo radujemo. Sad možemo da malo upristojimo svoj dom, da možemo pristojno da živimo“, prokomentarisao je za Cenzolovku, veoma uzbuđen, Milan Jovanović, novinar portala Žig info, kome je u decembru 2018. spaljena kuća zbog istraživanja korupcije u Grockoj.

Njemu je danas na račun legla pomoć od 2.815.000 dinara, skupljena posle akcije koju je organizovala Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara. Pored Grada Beograda (1,5 miliona) i Opštine Grocka (300.000), milion dinara je uplatio i Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

„Puno se zahvaljujem Veranu Matiću, koji je ispred Radne grupe za bezbednost novinara pokrenuo ovu akciju. Posebnu zahvalnost dugujem Draganu Đilasu, koji je novac uplatio lično, kao i Gradu Beogradu i Opštini Grocka, koji su izdvojili iz budžeta, kao i drugim donatorima. Ali ne zaboravljam ni na sve one koji su mi pomagali ove tri prethodne godine da stanem na noge i bar delom obnovim kuću, pošto mi je uništeno sve što sam stekao. Pre svih sam zahvalan  Slavko Ćuruvija fondaciji, koja je prva organizovala donatorsku akciju i prikupila novac koji mi je mnogo značio u mesecima posle paljenja kuće. Zahvalan sam i novinarskim udruženjima, novinarima i svim građanima dobre volje koji su pokazali solidarnost na taj način“, kaže Milan Jovanović.

On i njegova supruga, kaže, napokon mogu da odahnu, vrate nagomilane kredite i dugove i dovrše kuću koja je izgorela 12. decembra 2018, kada su saradnici bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića spalili garažu i najveći deo kuće u kojoj je bio Milan sa suprugom Jelom Deljanin i iz koje su oni jedva izvukli živu glavu, kako je navedeno u prvostepenoj presudi Višeg suda iz februara ove godine.

Odlukom Apelacionog suda od 25. novembra 2021, koja je objavljena tek mesec dana kasnije, prvostepena presuda protiv Dragoljuba Simonovića i drugih ukinuta je i predmet je vraćen na ponovno suđenje u Drugi osnovni sud u Beogradu.

 

PRIKUPLJENO UKUPNO 2,87 MILIONA

U zvaničnoj informaciji, koju je preneo Veran Matić, stoji da je suma koja je Jovanoviću uplaćena nešto veća od one koju su saopštili nekoliko sati ranije, za iznos koju je doniralo Udruženje novinara Srbije sa Kosova, odnosno da se radi o ukupno 2.870.000 dinara.

Evo kako glasi saoopštenje o donaciji:

„Pre samo nekoliko dana, u Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara pokrenuta je akcija za prikupljanje sredstava za obnovu spaljene kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina, a na inicijativu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Prikupljena je veća suma od planiranog iznosa. Sav prikupljeni iznos – ukupno 2 miliona i 870 hiljada dinara sa namenskog računa ANEM-a, danas je transferisan na račun Milana Jovanovića.

Donatori su: Grad Beograd – 1.5 milion dinara, Multikom grupa – 1 milion dinara, Gradska opština Grocka – 300 hiljada dinara, članovi Udruženja novinara Srbije sa Kosova – 60 hiljada dinara i dve individualne donacije u iznosu od 15 hiljada dinara“.

 

NAPOMENA: Naknadno je dodat antrfile 31.12.21. u 15.00

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend