12. jun 2024.

Matić u Markeru: Država mora potpuno jasno da stane na poziciju da je nekažnjivost u slučaju ubistva novinara apsolutno nedopustiva (VIDEO)

Član Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić gostujući u emisiji Marker istakao je da ga ne čude tužbe Milana Radonjića bivšeg načelnika beogradskog centra Resora državne bezbednosti odnosno situacija u kojoj se nalazimo.

Insajder

Radonjić koji je oslobođen optužbe u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine. tužio je Fondaciju Slavko Ćuruvija, advokata Aleksandar Olenika kao i Mariniku Tepić.

Na pitanje Insajdera da li on očekuje tužbu, odgovara da se od ubistva „iz minuta u minut opstruiše istraga u ovom slučaju i preti onima koji nastoje da reše ovaj slučaj“.

„Mene ne čudi ova situacija u kojoj smo sada, u kojoj oni koji su bili optuženi i dva puta prvostepeno osuđeni, a na kraju oslobođeni, tuže one koji su ožalošćeni i koji su ostali bez svojih najmilijih i naravno neke druge“, kaže Matić

Na današnji dan pre 23. godine ubijen je Milan Pantić, ali ni nakon skoro četvrt veka ovaj slučaj i dalje nije rešen. Sa druge strane, novinar nedeljnika Radar, Vuk Cvijić potvrdio je ranije danas za Insajder da je dao iskaz tužilaštvu u vezi sa napadom u Kosovskoj ulici pre dve nedelje.

„Sve se potpuno izokrenulo i žrtve postaju meta i opet oni koji su bili na neki način optuživani za ono što su učinili. To zaista nije dobro. Mi smo razgovarali sa novinarima u Jagodini danas i sve je manje pretnji u evidenciji, ali ih ima jako puno. Svi odbijaju, ne veruju u institucije sistema“,  kaže Matić.

Dodaje da „država mora, ono što nikada nije uradila do kraja, da potpuno jasno stane na poziciju da je nekažnjivost u slučaju ubistva novinara apsolutno nedopustiva“

„I da je apsolutno neophodno da se bez obzira na odluke sudova nastavi sa ozbiljnim istragama i rasvetljavanjem slučajeva. Oslobađanje u ovom slučaju ne sme nikako da zaustavi rasvetljavanje slučaja ubistva Slavka Ćuruvije“, naglašava on.

Sagovonik Insajdera ističe da ono što se dogodilo sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u slučaju Pantića, a koji je slučaj vratio Tužilaštvu u Jagodini je jednostavno za njega neobjašnjivo.

„Mislim da ova država mora da ovaj slučaj drži na nacionalnom nivou, dakle kao prioritetan slučaj, a ne da ga vraća ponovno na nekakav lokalni nivo. Svaka čast i tužiocima na lokalu i policiji. Ovaj slučaj je bio na tom lokalnom nivou jako dugo. Sve do onog trenutka dok Radnu grupu nije počeo da vodi Dragan Kecman. Policajac je ipak iz Beograda iskusan, koji je u samo nekoliko meseci došao do veoma bitnih informacija i činjenica i podataka koji su predstavljali pomoć u ovom slučaju“, ističe Matić.

Prema rečima našeg sagovornika, Komisije za istraživanje ubistava novinara će se sresti vrlo brzo sa ministrom policije, kako bi se nova radna grupa pripremila i odabrala, i kako bi počela da radi, jer je inspektor Kecman u penziji i dodaje da neće odustati.

„Zaista je zapanjujuće da nijedan bitniji političar, a naročito ministar informisanja, nije dolazio na godišnjice ubistva jednog novinara koji je, može se to nazvati mali novinar iz male sredine, ali to je ono što je suština novinarstva. Ti ljudi koji su veoma često u mnogo težoj situaciji od nas koji se nalazimo u Beogradu i koji imamo mehanizme zaštite. Mislim da je to nešto što je nedopustivo“, zaključuje član Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend