22. nov 2017.

Medijska udruženja: Gašenje portala Vranjske – slika teške situacije u medijima

Reprezentativna medijska udruženja izrazila su danas žaljenje zbog gašenja portala Vranjske i ocenila da je to slika teške situacije u medijima i posledica bahatog imperatorskog odnosa vlasti, ali i opomena medijima da se bore za slobodu reči.

„Na javnoj sceni imate gladijatore koji maltretiraju novinare, zavrću im kragne i fizički odstranjuju sa dogadjaja, a na političko-ekonomskoj sceni imate suptilne načine finansijskog zavrtanja kragni“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić za agenciju Beta.

Vlasnik portala Vranjske Vukašin Obradović objavio je jutros da je taj sajt ugašen, jer nije mogao da osigura minimalne uslove za dalje funkcionisanje i obezbedjivanje redovnih plata zaposlenima i honorarnim saradnicima.

Portal Vranjske počeo je sa radom, nakon što je 18. septembra ugašen lokalni nedeljnik Novine vranjske, zbog političkih i ekonomskih pritisaka lokalnih vlasti.

Gašenje Vranjskih bio je povod i za osnivanje Grupe za slobodu medija koja od tada u celoj Srbiji sprovodi akcije „Stop medijskom mraku“.

„Mislio sam da će akcija za slobodu medija inicirana gašenjem ovog simbola slobodnog novinarstva u Srbiji, rezultirati bržim rešenjem, ali moramo dalje. Ako već moraju da nestanu, neka Vranjske budu poslednji slobodni mediji koji je morao da se ugasi zbog pritiska države i lokalnih moćnika“, rekao je Lekić.

On je istakao da gašenje portala treba da bude opomena svima ostalima da dignu glavu i da se bore za slobodu reči u Srbiji.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je da je gašenje sajta Vranjske slika stanja medija u Srbiji koji odavno nisi bili u težoj ekonomskoj situaciji.

„Posebno je teška situacija na lokalu, u manjim sredinama gde se teže dolazi do oglasa nego u većim gradovima i gde su mediji ostavljeni na milost i nemilost lokalnih funkcionera“, rekao je Radomirović za agenciju Beta.

On je kazao da UNS godinama predlaže da se obezbedi stabilno finansiranje lokalnih medija, izdvajanjem dva odsto iz lokalnih budžeta za izveštavanje u javnom interesu.

O tom novcu bi, prema njegovim rečima, trebale da brinu nezavisne komisije koje bi činile predstavnici medijskih i novinarskih udruženja.

„To je način da se obezbedi preživljavnje i razvoj lokalnih medija a samim tim jačanje demokratije i celog društva“, rekao je Radomirović za agenciju Beta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend