21. mar 2023.

Međunarodni institut za štampu pozdravlja prvostepenu presudu za paljenje kuće Milana Jovanovića

Međunarodni institut za štampu (IPI) saopštio je danas da prvostepenu presudu kojom su okrivljeni za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića osuđeni na ukupno 17 godina zatvora smatra ključnom u borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

„IPI pozdravlja ovu presudu i smatra je ključnom u borbi protiv nekažnjivosti“, navodi se u objavi Međunarodnog instituta za slobodu štampe.

Drugi osnovni sud je juče prvostepenom presudom, u ponovljenom postupku, osudio bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića na pet godina, Vladimira Mihailovića na četiri, Igora Novakovića na tri godine i šest meseci, a Aleksandra Marinkovića na četiri godine i šest meseci zatvora.

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović je ovom presudom osućen na devet meseci dužu zatvorsku kaznu nego prvom prvostepenom presudom koju je Apelacioni sud ukinuo.

Milan Jovanović je rekao da je ovom presudom dobijena bitka, ali ne i rat za slobodu medija.

„Očekujem da ova presuda bude poučna za sve one koji su ušli u svet politike, a došli su iz sveta kriminala. Novinari mogu sutra slobodnije da rade svoj posao, pogotovo mladi. Dobili smo bitku ali rat nismo još. To vi mlađi morate da dobijete. Pišite slobodno, radite, mislite svojom glavom“, rekao je Milan Jovanović ispred Palate pravde nakon izricanja presude.

A. N. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend