22. mar 2023.

Zatvoreni beloruski novinar RSE Ihar Losik možda i dalje u samici

Zatvoreni novinar Radija Slobodna Evropa Ihar Losik možda je i dalje u samici, rekli su izvori Beloruskom servisu RSE, nakon izveštaja grupe za ljudska prava da je odveden u bolnicu pošto se posekao oštrim instrumentom u znak protesta zbog naređenja koje su mu je dali zatvorski čuvari.

Centar za ljudska prava „Vjasna“ (Proleće) iz Minska citirao je izvore 20. marta koji su rekli da je Losik odveden u zatvorsku medicinsku ustanovu nakon što je pronađen sa „posekotinama po rukama i vratu“ dok je štrajkovao glađu u kaznenoj samici.

Zatvorski zvaničnici nisu komentarisali situaciju, a Losikova porodica i advokat rekli su da pokušavaju da se informišu o njegovom statusu jer nedeljama ne mogu da komuniciraju sa njim.

Izvori bliski zatvorskim službama rekli su za RSE 21. marta da je Losik posekao ruku i vrat u znak protesta zbog naređenja da se očisti njegova ćelija. Prema izvorima, incident se dogodio 15. marta, a s obzirom da rane nisu bile ozbiljne, Losik je možda i dalje u samici u popravnom logoru br. 1 u gradu Navapolacku na severoistoku zemlje.

Novinar RSE Aleh Hruzdžilovič, koji je služio kaznu u beloruskim popravnim ustanovama, rekao je za RSE da zatvorenici generalno sami čiste svoje prostorije i mesta u kojima žive.

Ali u situacijama kada stražari naređuju čišćenje prostorija, posebno toaleta, zatvorenici ponekad odlučuju da se ogluše o takvo naređenje, ili čak sebi nanesu telesne povrede, u znak protesta protiv izvršenja zadatka.

Losik je u decembru 2021. osuđen na 15 godina zatvora po nizu optužnica, uključujući „organizovanje masovnih nereda, izazivanje društvene mržnje“ i nekoliko drugih optužbi koje su ostale nejasne. On je ostao pri tvrdnjama o svojoj nevinosti i kaže da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

U januaru je Losikova supruga Darja Losik osuđena na dve godine zatvora pod optužbom za omogućavanje ekstremističkih aktivnosti. Optužba je proistekla iz njenog intervjua poljskom televizijskom kanalu Belsat koji je Minsk zvanično označio kao ekstremističku grupu.

Vrhovni sud Belorusije je 21. marta odbio njenu žalbu na kaznu. Njihova četvorogodišnja ćerka, Paulina, trenutno je pod starateljstvom roditelja Darije Losik.

Sjedinjene Države su pozvale na momentalno i bezuslovno puštanje Ihara i Darje Losik na slobodu, dok je predsednik RFE/RL Jamie Fly takođe zahtevao da se par odmah pusti na slobodu i osudio njihovo zatvaranje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend