30. maj 2019.

Milojko Pantić: Branim sportsko novinarstvo od politike

Ova knjiga nije rešenje, nego opomena za buduće generacije, rekao je sportski novinar Milojko Pantić na promociji svoje knjige “Nebo se otvorilo”, održanoj večeras u BelExpo centru.

Foto: Medija centar Beograd

Pantić je tokom promocije govorio o političkim događajima koji su obeležili poslednje godine postojanja Jugoslavije i kako su ga upravo one inspirisale da ih i sam zabeleži.

“Napisao sam ovu knjigu zato što ne mogu da se pomirim sa tim šta smo mi kao građani preživeli u poslednjih trideset godina, uključujući besmislene ratove i ogroman broj žrtava. Ovom knjigom branim sport od politike“, rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, Srbiju trenutno vode ljudi operisani od morala, pristojnosti, odgovornosti i znanja.

„Aktuelna vlast je svemirski daleko od toga“, dodao je Pantić.

Sociolog Ratko Božović izjavio je tim povodom da nema nijednog segmenta novinarske profesije u koji politika nije umešana.

“Verovao sam da je najlakše biti sportski novinar, ali se ispostavilo da je i u ovoj vrsti novinarstva nemoguće distancirati se od politike”, rekao je Božović, i dodao da je danas jako malo novinara koji se pridržavaju etičkih standarda svoje profesije.

Kritičar Milan Vlajčić istakao je da je knjiga Milojka Pantića jedan od retkih uspešnih primera autobiografije.

„Ova knjiga ima nekoliko slojeva. Obuhvata kako privatni život autora, tako i autentične portrete svih velikih sportskih novinara Srbije, ali i specifična zapažanja jednog sportskog novinara o politici“, rekao je Vlajčić.

Glumac Ivan Bekjarev čitao je u toku večeri odlomke Pantićeve knjige u kojoj se autor, između ostalog, osvrće na politička, kulturna i sportska dešavanja koja su obeležila njegov život.

Promocija knjige otvorena je video-snimkom sa utakmice iz Barija 1991. godine kada je Milojko Pantić izgovorio čuvenu rečenicu po kojoj je njegova knjiga dobila naziv.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend