30. jun 2023.

Milovan Brkić negirao da je pozivao na rušenje ustavnog uređenja, tvrdi da je govorio figurativno i u besu

Milovan Brkić, glavni urednik lista Tabloid danas je na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu negirao da je počinio krivično delo pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja, tvrdeći da je govorio figurativno kad je izjavio da će „mladi puškama morati da reše sudbinu Srbije“.

Brkić je optužni predlog okarakterisao kao zlonameran i neosnovan.

On nije negirao da je rekao spornu izjavu, ali i dodao da je to rečeno figurativno i u besu zbog toga što ga Aleksandar Vučić godinama optužuje da je kriminalac.

On je naveo da se na protestu „Srbija protiv nasilja“ našao slučajno te da nije znao da ga osoba sa kojom je razgovarao snima. Brkić je dodao da je uveren da je u pitanju bio agent provokator.

Brkićev branilac advokat Vladimir Gajić istakao je da se njegovom klijentu sudi zbog verbalnog delikta. Gajić je naglasio da u rečima Milovana Brkića nema elemenata krivičnog ili prekršajnog dela, tek da eventualno može da se govori o političkoj nekorektnosti.

S druge strane tužiteljka Ljiljana Komnenić je rekla da je Brkić odličan poznavalac prilika u zemlji, te da je bio vrlo dobro svestan šta govori i koje su posledice.

Odbrana Milovana Brkića podnela je zahtev za njegovo puštanja iz pritvora, a o tome će odlučivati Vanraspravno krivično veće.

Naredni pretres zakazan je za 11. jul, a tada je planirano da se gleda snimak Brkićeve izjave.

Izjava zbog koje je protiv Brkića podignut optužni predlog dao je tokom protesta „Srbija protiv nasilja“ 8. maja.

„Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu…“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend