12. mar 2021.

Ministarka Gojković ćuti na tabloidni progon novinara

Uprkos tome što su brojne međunarodne i domaće novinarske organizacije osudile sramnu kampanju prorežimskih medija u kojoj novinare KRIK-a dovode u vezu sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, tabloidi su i juče nastavili da plasiraju laži o tome kako istraživački portal navodno sarađuje sa kriminalcima.

Organizacije i udruženja su tražile hitnu reakciju nadležni državni organa ali i političara kako bi se zaustavila hajka na novinare i osigurala njihova bezbednost. Posebno „bode oči“ izostanak resornog Ministarstva kulture i i informisanja koje se nije čak ni oglasilo, iako se opasna kampanja puna laži i spinovanja vodi već treći dan. Iz organizacije Reporteri bez granica pozvali su na reakciju ministarku kulture i informisanja Maju Gojković, ali i druge političare i od njih tražili da javno osude pokušaj zastrašivanja novinara.

Direktor programa Njuzmaks Adrie Slobodan Georgiev ocenjuje za Danas da je Maja Gojković etalon nedoslednosti i prevrtljivosti u politici.

– Svoj politički život je zasnovala na ulagivanju populizmu, demagogiji i rušenju svake demokratske prakse. Zato i ne čudi da ni ona ni ministarstvo koje predvodi ne reaguju na ovakve stvari čime se samo nastavlja sve ono što su i njeni prethodnici tipa Tasovac i Vukosavljević radili. Žmurimo na svinjarije tabloida a iza scene im dajemo javni novac na medijskim konkursima – ističe Georgiev. Prema njegovom mišljenju, dobro je da Maja Gojković ćuti, jer ako bi išta rekla što bi imalo „smisla“ niko joj ne bi verovao, „tako da, samo neka nastavi sa svojom praksom“.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za Danas da je ćutanje nadležnog ministarstva, sa stanovišta minimalnih standarda uređene države, bukvalno skandalozno, ali u našim konkretnim prilikama nažalost logično, jer, dodaje, niko objektivan nema dilemu ko stoji iza akcije tabloida.

– I u reakcijama ne samo naših nego i stranih organizacija naglašava se da iza te besprimerne prljave kampanje stoji direktno vrh vlasti. Ministarstvo kulture, kao i sva ministarstva nije, ono samo glumi da je, organ uprave koji obezbeđuje primenu zakona iz svog djelokruga. Zapravo je samo jedan šraf u mašineriji faktičke, političke vlasti, transmisija volje koja ne trpi ograničenja i koju zakoni i pravo ako njoj ne odgovaraju ne interesuju – naglašava Šabić.

Prema njegovim rečima, agresivnost i dimenzije kampanje govore da ta volja želi žestoko da kazni one koji su objavljivali njoj nepoželjne informacije.

– U tom kontekstu teško je očekivati, malo je verovatno da ministarstvo čak i pro forme, makar nekakvim licemjernim saopštenjem, osudi ovu hajku protiv nezavisnog novinarstva. To je naravno krajnje zabrinjavajuće ali je naša realnost. Isto kao što je realnost da drugi organi npr. tužilaštvo potpuno ignorišu činjenicu da mogući efekat ovakve kampanje nije samo eventualna profesionalna diskreditacija novinara nego i opasno ugrožavanje njihove bezbednosti – zaključuje Šabić.

Podsetimo, pre tri dana je na televiziji Pink pušten prilog Gordane Uzelac u kojem njeni sagovornici označavaju KRIK kao medij koji sarađuje sa klanom Veljka Belivuka, interpretirajući izjavu oca jednog od nestalih mladića u mafijaškim obračunima.

Potom su na naslovnicama gotovo svih tabloida izašli identični tekstovi u kojima je KRIK nazvan „Belivukovim medijem“ čime su novinari ovog portala „obeleženi“ kao kriminalci, dok na ulicama bukti rat između kriminalnih klanova u kojem se ubijaju porodice, prijatelji, advokati i saradnici članova različiti klanova.

Ti isti režimski mediji do sada nisu izveštavali ni o Belivukovoj niti o drugim kriminalnim grupama, već su to naprasno počeli da rade nakon hapšenja Velje Nevolje i novog, ko zna kog po redu, „konačnog obračuna države sa kriminalom“.

KRIK je o nezakonitim aktivnostima Belivuka pisao još od 2016. godine, ukazujući i na njegovu povezanost sa političarima iz državnog vrha i njihovim okruženjem.

To je očigledno zasmetalo nosiocima vlasti pa su sramnom i opasnom kampanjom krenuli u obračun sa KRIK-om. Međutim, nisu računali na to da će njihove namere prozreti šira javnost i brojne novinarske i civilne organizacije u zemlji i svetu.

„Srpske vlasti moraju da spreče besramno targetiranje KRIK-a“, poručili su iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders (CRD) i podsetili da je KRIK prvi otkrio bliske veze ove kriminalne grupe sa osobama koje su visokopozicionirane u vladajućoj stranci.

Globalna inicijativa protiv međunarodnog kriminala takođe je osudila napade na KRIK i poručila da borba protiv organizovanog kriminala ne sme biti izgovor za gušenje medijskih sloboda ili za blaćenje i zastrašivanje novinara koji istražuju moguće veze između organizovanog kriminala, korupcije i politike.

„Ohrabrujemo Vladu Srbije i krivično-pravni sistem da rade sa civilnim društvom i istraživačkim novinarima, a ne protiv njih. Snagu zakona treba iskoristiti za suzbijanje kriminalaca, a ne novinara“, navode u saopštenju.

EFJ: KRIK prvi otkrio veze Belivuka i SNS

Evropska federacija novinara (EFJ) upozorila je da se protiv KRIK-a vodi veoma opasna kampanja.

„Objavljivanje neutemeljenih tvrdnji koje povezuju ugledni istraživački medij sa istaknutim članom organizovanog kriminala izlaže riziku novinare i druge zaposlene u KRIK-u. Štaviše, bojimo se da bi ovi navodi mogli da se koriste kao izgovor za pokretanje policijske istrage nezavisnog medija i korišćenje državnih institucija za dalje zastrašivanje. KRIK je jedan od retkih medija koji objavljuje priče o Belivukovoj grupi i njenim vezama sa srpskom vladom i vladajućom Srpskom naprednom strankom“, piše u saopštenju EFJ-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend