05. maj 2018.

Mislim baš to što sam napisala – ova zemlja ide bestraga

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović prokomentarisala je to što ju je poslanik SNS Marjan Rističević, zbog kolumne “Rističevića za ombudsmana”, tužio za povredu časti i ugleda.

“Kada je Milovan Đilas na sudu izgovorio: ‘Mislio sam baš to što sam napisao’, ovaj legendarni revolucionar osuđen je, najpre, na tri godine zatvora. A napisao je, ni manje ni više, da treba uvesti višepartijski sistem. Te, davne 1955. godine, takvima nije bilo mesta drugde nego u zatvoru.

Ovo pitanje – šta si mislio kad si to napisao – postavljeno mu je zbog drugih ‘jeresi’ još tri puta, na kasnijim suđenjima, i svaki put su i odgovor i kazna bili isti. Jasno je da sudijama nije bilo važno šta drug Đido misli, nego da se predomisli i odrekne napisanog.

Legenda je započela onog trenutka kad je Đilas to odbio. Mnogima je rečenica ‘Mislio sam baš to što sam napisao’ postala svetionik. Odbrana slobode, razuma i dostojanstva. Tek kad vidiš odgovor, jasno ti je koliko je samo pitanje glupo. Kako, šta sam mislio? Pa lepo ti piše! Ako si pismen – ućuti, ako nisi – nestani!

Veliki pesnik Brana Petrović je jednom o tome pisao, baš u NIN-u. Mangup, kakav je bio, Brana nije odoleo da kaže ono što niko od nas nije. Pa napisa – i ja bih tako postupio, samo da nisam kukavica! Lepo reče Marks, istorija ima tendenciju da se ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.

Kad doživeh da me sudu tuži Marijan Rističević, a sudija pita – šta ste hteli da kažete u tekstu ‘Rističevića za ombudsmana’, šta drugo da kažem nego baš ono što je Milovan Đilas rekao? Mislila sam, rekoh, baš to što u tekstu piše. Da ova zemlja ide bestraga. Da na rukovodećim mestima sede plagijatori i neznalice, keramičari, vlasnici pečenjara, polusvet. Da bi stoga baš zgodno bilo da nam Vučić, na upražnjeno mesto ombudsmana, stavi nekog poput Rističevića, legendarnog vicešampiona TV rijalitija ‘Farma’, koje se pristojan svet jednostavno gnuša. Takav da nam bude ombudsman, savest nacije.”

1 komentar za: “Mislim baš to što sam napisala – ova zemlja ide bestraga

  1. Goran Bg

    Ne sporeći ono što je kasnije Milovan Đilas, taj „Veliki Demokrata“, radio i govorio znajući šta ga čeka (zatvor), pitam se da li se on ikada makar izvinio za svoja nepočinstva (blag izraz) učinjena pre svog kopernikanskog obrta? A takvih primera, kao što je on, ima u našoj novijoj istoriji podosta. Na primer, osoba koja je odlučivala ko jeste a ko nije podoban, potom nam sebe servira kao velikog borca za ljudska prava. Takođe zabašujući svoju prošlost. I eto zanimljive teme za istraživanje.

    13. мај 2018. at 20:36

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend