30. jan 2023.

Na suđenju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića zakazane završne reči. Odbrana se žali na nefer suđenje

Na današnjem ročištu, posle odbacivanja svih njihovih predloga, odbrana izvređala sudiju i tužioca. Ponovljeno suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću ulazi u završnu fazu i moglo bi da bude završeno u martu

Dragoljub Simonović sa advokatima (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Pet meseci nakon što je počelo ponovljeno prvostepeno suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, postupak ulazi u finiš. Sudija Luka Pantelić je na kraju današnjeg ročišta zakazao iznošenje završnih reči za 20. februar, nakon čega sledi i presuda.

U finale suđenja ulazi se sa gotovo identičnim dokaznim materijalom na osnovu koga je u februaru 2021. godine izrečena prva optužujuća presuda. Tada su Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka, Vladimir Mihailović, policajac, i Aleksandar Marinković, sitni kriminalac iz Grocke, koji je i dalje u bekstvu, osuđeni na ukupnu zatvorsku kaznu od 12 godina i šest meseci.

I četvrti optuženi iz kriminalnog lanca Igor Novaković, za koga je postupak bio izdvojen, osuđen je u novembru 2021. godine na četiri godine zatvora. Apelacioni sud je obe presude ukinuo zbog proceduralnih i tehničkih grešaka, a one su u ovom ponovljenom postupku ispravljene na način na koji je to tražila apelacija.

Sudija na meti uvreda Simonovićevih advokata

Današnjim ročištem, kao i većinu vremena u oba prvostepena sudska postupka, dominirala je odbrana koja se žali na nefer suđenje. Advokati optuženih izvređali su i sudiju i tužioca tvrdnjama da je „sud sebe ponizio i stavio se u službu tužilaštva“, a „tužilac nas iz civilizacijskih okvira vratio dva veka unazad“.

Optuženi su tvrdili da je nad njima izvršena „nepravda“ i „nedelo“, kao i da su žrtve političke zavere i da ne postoji nijedan jedini dokaz da su odgovorni za napad na Milana Jovanovića u noći 12. decembra 2018. godine.

Napad „Molotovljevim koktelom“ i požar koji je zahvatio celu kuću u kojoj su spavali, Milan i njegova supruga Jela Deljanin preživeli su pukom srećom.

Advokati optuženih izvređali su i sudiju i tužioca tvrdnjama da je „sud sebe ponizio i stavio se u službu tužilaštva“, a „tužilac nas iz civilizacijskih okvira vratio dva veka unazad“

Razlog za nezadovoljstvo odbrane je odluka da se kao suvišni odbace svi dokazi koje su advokati predložili, a koje je sudija Pantelić doneo na prošlom ročištu.

Advokati optuženih smatraju da im je odbrana uskraćena jer je sud odbio da se bavi širokim spektrom svedoka i dokaza koji nisu direktno vezani za napad na novinara, nego većinom posredno služe za diskreditaciju tužioca Predraga Milovanovića ili krunskih dokaza koje je predložio.

„Imamo generalnu primedbu na izvedene dokaze, jer je ovakvim radom sud sam sebe ponizio i stavio se u službu tužilaštva“, rekao je danas na početku suđenja Ivica Vuković, advokat optuženog Simonovića, protestujući zato što su svi dokazi odbrane odbačeni, a „svi dokazi tužilaštva prihvaćeni“.

„Zašto sud postupa suprotno Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava? Zašto izvodi samo neke dokaze i zašto su značajniji dokazi koje je ponudilo tužilaštvo? Mi smo dali dokaze koji se odnose na zakonitost rada tužilaštva, a vi ste prihvatili dokaze koji nisu u vezi sa krivičnim delom. Ne mogu da dokučim kriterijume kojima ste se rukovodili. Možda ću zvučati populistički, ali možda ovde prisustvujemo čaršijskom postupku u kome se sud rukovodi zahtevima čaršije“, rekao je, između ostalog, advokat Ivica Vuković.

Aleksandra Zlatić, koja umesto Zore Dobričanin Nikodinović zastupa optuženog Vladimira Mihailovića, ponovila je zamerke na izveštaje veštaka građevinske i elektro struke. Rekla je da su formalno neispravni jer veštačenju, suprotno odredbama zakona, nije prisustvovala odbrana. Ponovo je kao valjan dokaz osporila i izveštaj veštaka komisione struke jer, kako kaže, „nije utvrđeno stvarno stanje stvari“.

Iznela je i primedbu na izveštaj MUP-a o mobilnim komunikacijama optuženih jer je time povređena ustavom zaštićena „privatnost prepiske“ i ne može se koristiti kao dokaz na sudu.

Osporila je iskaze i izveštaje o navodno nezakonitom izvođenju Igora Novakovića iz Centralnog zatvora jer sud nije ostvario lični uvid u zatvorsku evidenciju.

Naravno, ponovila je i, za odbranu najznačajniju tvrdnju, da su dva priznanja optuženog Vladimira Mihailovića pribavljena nezakonito jer se, kako je rekla, „tu radi o iskazima koji su dati pod određenom obmanom“.

Optuženi tvrde da su žrtve nedela i montiranog procesa

Optuženi Igor Novaković je rezignirano, razočaran zbog „nedela“ koje je nad njim izvedeno kada je izvođen iz Centralnog zatvora na saslušanje u prostorije SBPOK-a u Makišu, ponovo zatražio od sudije dozvolu da ne dolazi na suđenje i ne sluša završne reči.

Goran Pejić, advokat optuženog Novakovića, zamerio je sudiji što je odbio da zatraži i izvrši uvid u  svu dokumentaciju o izvođenju zatvorenika iz Centralnog zatvora iako je, prilikom saslušavanja direktora CZ-a, „i sam video da se ne poklapaju vremena u tim izveštajima“, što baca sumnju na njihovu verodostojnost.

„Mi samo možemo da čekamo vašu odluku o krivičnoj sankciji, bez ikakve mogućnosti da utičemo na to. Mi se ovde već par godina borimo sa neviđenim pritiskom medija, sudstva i javnosti. Odbija se sve što predložimo. Ostaje samo da čekamo da Apelacija usvoji naše predloge i utvrdi istinu. Nama su se stvari događale iza leđa“, protestvovao je advokat Pejić.

Advokat Aleksandra Marinkovića, koji je u bekstvu i koji je optužen kao neposredni izvršilac naloga da se napadne novinar Milan Jovanović, ponovio je primedbe na to što je njegov klijent saslušavan u zatvoru u Grockoj gde je bio zato što je počinio drugo krivično delo.

Simonović preti imenima iz „političke elite

Najpitoresknije je bilo izlaganje prvooptuženog Dragoljuba Simonovića koji je sudiju optužio da se „plaši da kopa dublje“, a sebe ponovo predstavio kao žrtvu političke odmazde zapretivši da će možda morati da izađe sa imenima iz „političke elite“.

„Ako budem morao, otvoriću širu priču i otkriti imena mnogih interesantnih ljudi. Mene niko ne može da pokori, pa ni politička elita. Sve je ovo propaganda, a vi treba da se bavite činjenicama“, poručio je Simonović sudiji.

U finale suđenja ulazi se sa gotovo identičnim dokaznim materijalom na osnovu koga je u februaru 2021. godine izrečena prva optužujuća presuda

Iako je lično pokrenuo 24 tužbe protiv novinara portala Žig info, a u ovom trenutku vodi 17 postupaka protiv njih zbog tekstova u kojima se iznose činjenice o malverzacijama u Opštini Grocka, u vreme dok je bio na čelu te oštine, Simonović je nekoliko puta danas insistirao da „ne postoji nijedan jedini tekst“ Milana Jovanovića zbog koga bi on „naredio paljenje njegove garaže“.

Da podsetimo, na svim tekstovima za koje je Simonović tužio glavnog i odgovornog urednika portala Žig info Željka Matorčevića radio je Milan Jovanović, istražujući korupciju u Grockoj.

Takođe, ne treba zaboraviti da je mesec dana pre paljenja Milanove kuće napadnut Željko Matorčević, da mu je polomljena jagodična kost, a da za taj napad do danas niko nije odgovarao. Tužilac Predrag Milovanović je u predistražnom postupku pokušao da uveže i slučaj napada na Matorčevića, jer smatra da su povezani.

„Imam osećaj, sudija, nemojte da se ljutite, da vi imate strah da se upustite dublje. Bojite se da ćete čačkanjem utvrditi pravu suštinu. Stiče se utisak da, ako mene ne osudite, proces nije završen. Kad dođe vreme, izneću mišljenje o ovom postupku, u kome ne mogu da se branim. Kako ja mogu da dokažem da nemam nikakve veze sa gasifikacijom Grocke? Ovo je politički postupak. Ne možete da me osudite zato što me neko mrzi. Niko se ne pita kako je meni i mojoj deci zato što me stalno posipaju zbog nečeg što nisam učinio“, rekao je, između ostalog, optuženi Dragoljub Simonović i poručio sudiji „čačkajte malo, uđite dublje. Nemoguće je da utvrdite istinu ako ne uđete dublje“.

„Dajte mi jedan tekst zbog koga bih ja bilo šta uradio. Nema ga. Dajte mi dokaz sam ja bilo šta uradio na osnovu toga što je Milan meni uradio“, završio je Simonović.

I novinari i građani

Sudija Pantelić doneo je danas odluku da se odbaci i jedan dokaz tužilaštva. U pitanju je preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope u kojoj se definiše da podjednaku zaštitu kao novinari moraju imati čak i obični građani kada su u ulozi obaveštavanja javnosti o nekoj stvari koja je od javnog interesa. Naime godinama unazad je pojam novinara u Evropi proširen na medijske radnike koji učestvuju u obaveštavanju javnosti i ne mora da podrazumeva ni formalno obrazovanje, na čemu odbrana Simonovića uporno insistira, ali ni formalnu registraciju medija ili zvanično zaposlenje. Sudija Pantelić je ovu preporuku ocenio kao suvišni dokaz.

Suđenje se završnim rečima nastavlja 20. februara. Danas je određen još jedan datum – 20. mart kada bi petogodišnje maltretiranje žrtava, Milana i njegove supruge Jele, moglo da bude završeno bar kada je prvostepeni postupak u pitanju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend