02. mar 2020.

Napad na policiju i novinara u Leskovcu, na protestu posle lažne najave o paradi ponosa

Nakon lažne najave na društvenim mrežama da će se u Leskovcu danas održati Parada ponosa, na ulice su izašli uglavnom srednjoškolci, maloletnici, neki od njih sa kapuljačama i maramama preko lica koji su policiju gađali jajima, a u jednom trenutnu odgurnuli su i novinara portala Jugmedija.

Dok je fotografisao masu maloletnika koja je uz povike “Pe**r ovde neće šetati” i “Ubij pe**ra”, novinara lokalnog portala Dragana Marinkovića odgurnuo je jedan od demonstranata.

Grupa se zatim okupila ispred Leskovačkog kulturnog centra, a nakon skandiranja istih parola, jajima gađala kombi policijske patrole.

Grupa mladića čak je i nasrnula na policajce koji su legitimisali osobu koja je novinara gurnula sa klupe, a ista grupa je kasnije dobacivala novinarima i nazivala ih pogrdnim imenima.

Demonstranti su krenuli u šetnju od hotela “Beograd” i uz pogrdna skandiranja išli Bulevarom oslobođenja. Niko od okupljenih nije želeo da daje izjave, niti da kaže ko ih je organizovao.

U policiji kažu da zvaničnih prijavljivanja skupova nije bilo.

Niko skupove za danas nije najavljivao. Ono što mi znamo je da su se određene grupe organizovale na društvenim mrežama zbog čega je i poslata patrola. To je zasad što možemo reći – kažu u policiji.

Organizovano neorganizovani skup i poruke mržnje

I pre same šetnje, oko Leskovačkog kulturnog centra okupljale su se grupe maloletnika, a jedan od njih rekao je da je došao da vidi šta se dešava.

Nisam ni za jedne ni za druge, čuo sam preko društvenih mreža da treba da se održi Parada ponsa i došao sam da vidim šta će se dešavati – kaže jedan od dečaka.

Okupljeni su negirali bilo kakav način organizacije, a kako su u razgovoru sa novinarima rekli, sponatno su došli.

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra bilo je i ljudi iz nevladinog sektora, ali oni nisu želeli da daju izjave za medije, dok su prolaznici zastajkivali.

Tužno je videti ovoliko mladih na jednom mestu tim povodom. Ko njih uči mržnji i ko ih je ovde poslao je pravo pitanje – kaže jedna Leskovčanka.

Nakon paradiranja, koškanja i grubih reči, policija je rasterala okupljene srednjoškolce.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend