08. jan 2017.

NDNV: Cinično saopštenje MUP umesto reakcije na pretnje novinarima

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je podnošenje “tajnih” krivičnih prijava od strane policije, za koje niko ne zna, ni javnost, pa ni oštećeni, a koje, po svemu sudeći, skupljaju prašinu u nekoj od polica Tužilaštva – daleko od adekvatne reakcije države na pretnje smrću koje dobijaju novinari i medijski poslenici.

Naše saopštenje, u kojem smo ukazali da su naša dva člana – Nenad Mihailović i Bojan Babić, autori popularne web emisije “Lični stav” – već dve godine kontinuirano izloženi verbalnom nasilju i pretnjama, među kojima su i brojne pretnje smrću, te da država na to nije reagovala – demantovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdnjom da je podnelo pet krivičnih prijava povodom ovih pretnji.

Odgovor Ministarstva je u najmanju ruku ciničan, s obzirom da Mihailović i Babić i dalje redovno dobijaju pretnje koje se intenziviraju u poslednje vreme i koje im onemogućavaju nesmetan život i rad, a da policija ništa nije preduzela da ih zaštiti. Takođe, potpuno je nejasno zašto o ovim krivičnim prijavama MUP nije obavestio ni javnost, niti oštećene, kao što je potpuno neprihvatljivo da one još nisu procesuirane, s obzirom na činjenicu da svojevrsna kampanja protiv Mihailovića i Babića traje već dve godine.

Zahtevamo od MUP-a i nadležnih tužilaštava da pod hitno saopšte javnosti šta se dešava povodom ovih krivičnih prijava, kao i šta je sa drugim slučajevima prijavljenih napada. Osim toga, policija mora da preduzme i druge zakonski predviđene mere kako bi obezbedila njihovu sigurnost.

Mihailović i Babić su u samo jednom slučaju dali iskaz povodom pretnji i tada su jedini put obavešteni da je podnesena krivična prijava. Tada su odustali od gonjenja jer je bilo u pitanju maloletno lice koje se potpisalo punim imenom i prezimenom. Smatrali su, međutim, da to nije zadovoljenje pravde, s obzirom da desetine drugih pretnji smrću nisu sankcionisane. Interesantno je da su Mihailović i Babić od MUP-a dobili informaciju da ovo Ministarstvo nema novca koji bi omogućio međunarodnu pravnu pomoć u otkrivanju počinilaca.

Nažalost, nisu samo Mihailović i Babić izloženi pretnjama, pa bi bilo dobro da nadležni državni rgani saopšte šta se dešava i u drugim slučajevima ugrožavanja sigurnosti novinara, odnosno da li su i tu podnesene nekakve krivične prijave i šta se sa njima događa.

U suprotnom, ostajemo pri tvrdnji da država nečinjenjem podstiče ugrožavanje sigurnosti onih novinara i medijskih poslenika koje je proglasila za neprijatelje vlasti.

Da država može da bude i efikasna kada hoće, pokazuje se kada su na meti pretnji predstavnici vlasti. Te pretnje bivaju sankcionisane brzinom svetlosti.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend