04. dec 2021.

NDNV: Odakle policiji lični podaci saradnika portala „Pančevo Si Ti“?

Nezavisno društvo novinara Vojvodine javno pita Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odakle im podaci saradnika pančevačkog portala „Pančevo Si Ti“ Ljiljane Spasić i Branislava Spasića? Na koji način je MUP ustanovio da su dvoje saradnika tog lokalnog medija bili prisutni na protestima u subotu (27. novembra) i u kom svojstvu?

„Takođe nije jasno, kako su dobili prekršajnu prijavu zbog prisustva kada prema navodima dvoje saradnika portala nisu bili legitimisani“, kaže Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u svom saopštenju i dodaje:

“Mi smo došli na protest da ispratimo šta se dešava na blokadi puta ka Beogradu, o čemu smo se obavestili preko društvenih mreža. Niko nas nije legitimisao, niko nije tražio nikakve podatke, niko od policajaca nam nije ni prišao. A uredno su uneti svi podaci u prijavi: od adrese, matičnog broja, broja lične karte… Mi se pitamo odakle im sve to”, navela je Ljiljana Spasić.

Prekršajni nalog od Policijske uprave Pančevo stigao im je u četvrtak (2. decembra) i u njemu piše da treba da plate kazne od po pet hiljada dinara.

Podsećamo institucije da je svaka zloupotreba ličnih podataka kažnjiva i da je osnovno pravo građana da budu informisani o događajima od javnog značaja u skladu sa pravilima novinarske profesije. Smatramo da je ovaj vid ponašanja MUP-a, ništa drugo već zastrašivanje onih koji se u lokalnim zajednicama bore za kvalitetno informisanje građana i građanki“, kaže se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koje je ponudilo pravnu promoć saradnicima portala „Pančevo Si Ti“ i pratiće ishod čitavog procesa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend