30. nov 2021.

NDNV protestuje zbog izbacivanja novinara SOinfo Save Majstorova sa konferencije za medije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je danas da najoštrije protestuje zbog izbacivanja novinara SOinfo Save Majstorova sa konferencije za medije gradonačelnika Sombora Antonija Ratkovića i ministra za sport i omladinu Vanje Udovičića u tom gradu.

Kako iz NDNV objašnjavaju, novinaru Savi Majstorovu je prvo omogućeno da uđe u salu u kojoj se održava konferencija za medije gradonačelnika Sombora i ministra sporta i omladine, a potom ga je, pre početka same konferencije, obezbeđenje fizički izbacilo iz prostorije bez ikakvog obrazloženja.

„Nedopustivo je da gradska uprava ili bilo koja institucija uskraćuje mogućnost učešća novinara i novinarki na konferenciji za medije, i da ih dele na podobne i nepodobne samo zato što se ne slažu sa uređivačkom politikom medija.

Ovo je još jedan dokaz da je medijska sloboda na lokalnom nivou ugrožena i da će pojedini politički akteri biti spremni da zabrane bilo kakvo novinarsko pitanje koje nije po njihovoj volji, pa čak i tako što će fizički izbacivati novinare sa događaja”, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Iz NDNV-a zahtevaju da „odgovorni za ovaj sramni postupak snose posledice” i podsećaju „i gradonačelnika Sombora i ministra sporta i omladine da je cenzorsko ponašanje zabranjeno kako domaćim tako i međunarodnim normama”.

Oni još dodaju i da će ovaj slučaj prijaviti nadležnim institucijama i evidentirati ga kao još jedan grub napad na novinare u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend