15. mar 2021.

Nedeljkov: Napadi na Crtu su skretanje pažnje sa nerada skupštine (VIDEO)

Napadi na Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) su "ozbiljno skretanje pažnje" sa nerada Narodne skupštine, izjavio je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

„Rekao bih da CRTA njih žulja zbog analiza i izveštaja koje iznosimo u javnost“, rekao je Nedeljkov za N1.

Dodaje da se ti izveštaji tiču izbora, ali i rada parlamenta i ukazuje da Srbija „nažalost maltene više nema Skupštinu koja radi svoj posao“.

„Mislim da njih najviše boli kada na primer CRTA iznese podatak da 40 odsto sednica odbora traje manje od 10 minuta“, dodao je.

CRTA je uputila podnesak tužilaštvu za pokretanje postupka u kojem će se ispitati navodi o umešanosti te organizacije u pokušaj državnog udara i ubistva predsednika Srbije, koje su u parlamentu izneli poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Upitan kako je došlo do toga da CRTA prijavi samu sebe i traži da tužilaštvo ispita ove navode, Nedeljkov kaže da su poslanici sa skupštinske govornice optužili jedno udruženje građana za najteža moguća krivična dela.

„Ili je to veoma ozbiljna optužba, ili zloupotreba mandata i Narodne skupštine za politikantsko ponašanje u parlamentu“, rekao je on.

„Ukoliko se pokaže da niko od nas nije odgovoran za organizovanje državnog udara, očekujem da ti narodni poslanici podnesu ostavku“, dodao je.

Nedeljkov ističe da narodni poslanici u toku mandata ovog sastava ne raspravljaju o dnevnom redu, a da je povod za pominjanje Crte bila prijava zbog kršenja etičkog kodeksa poslanika, koji je sama skupština usvojila.

„Poslednja prijava, koja je bila neposredan povod, bila je protiv poslanika Martinovića i Orlića zato što su sa skupštinske govornice pozivali na nasilje i povezivali redakciju KRIK-a sa kriminalnim klanom“, rekao je Nedeljkov.

Kako dodaje, u „žaru“ te diskusije su poslanik Orlić, a kasnije i Martinović, izneli „dokaze“ da je CRTA među onima koji su pokušali da organizuju državni udar i atentat na predsendika.

Naveo je i da predsednik Skupštine Ivica Dačić. koji je predsedavao toj sednici, „ćutanjem podržava“ ovakav govor poslanika.

On podseća da je na sednici na kojoj je CRTA označena kao „atentator“ trebalo da se govori o članovima veća Agencije za sprečavanje korupcije.

„Mi ništa o tim ljudima ne znamo, nikakva rasprava se nije o tome vodila“, kazao je on.

Kao primer toga da poslanici ne govore o dnevnom redu navodi i to da je u poslednjih šest dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenut u skupštini oko 600 puta, dok je drugi po redu bio opozicioni lider Dragan Đilas, „koji nije ni u parlamentu“.

Upitan o dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Nedeljkov kaže da se iz mišljenja radne grupe Vlade Srbije vidi da su ključne stvari „ostale netaknute“.

„Pre nego što je dijalog i počeo, mi imamo već i zaključak, a to je da se u suštini ništa neće promeniti“, rekao je on.

Ističe da, ako tako i bude, naredni izbori „neće biti ništa bolji od poslednjih parlamentarnih izbora“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend