22. avg 2018.

Nedopustive su laži i napadi na novinare

Iznoseći netačne informacije i stavljajući ih u pogrešan kontekst, Dodik je direktno ugrozio bezbednost Jahića, ostalih članova redakcije i njihovih porodica.

Milorad Dodik (foto: RTRS snimak)

„Je l’ vam poznato ime Dino Jahić?“

(Neko u prostoriji pita: „Šta znači to ime?“)

„Meni znači svašta.“

Ovo su reči Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, koji je na pres konferenciji 21. avgusta napao Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), optužujući ga da rukovodi centrom koji ruši političke strukture u regionu novcem međunarodnih organizacija.

Dodik nije pružio nijedan dokaz za svoje tvrdnje, a nije objasnio ni šta mu znači ime i prezime urednika CINS-a. CINS smatra da je na ovaj način, iznoseći netačne informacije i stavljajući ih u pogrešan kontekst, Dodik direktno ugrozio bezbednost Jahića, ostalih članova redakcije i njihovih porodica. Potpuno je nedopustivo i uznemirujuće da osoba koja obavlja javnu funkciju koristi fabrikacije za sticanje jeftinih političkih poena i skretanje pažnje sa zaista važnih stvari, poput trošenja novca građana i imovine funkcionera.

Upravo jedna od tema konferencije je bila imovina političara – o kojoj već godinama pišu naše kolege iz sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Kolegama pružamo punu podršku u radu na bazi podataka o imovini i otkrivanju činjenica od važnosti za građane.

[povezaneprice]

Dodikovoj pres konferenciji je prethodila kampanja na nekoliko portala koja je počela tog jutra. U tekstu pod nazivom „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ iznesen je niz neistina o CINS-u i Jahiću, poput toga da je instruktor mađarskim studentima za rad protiv predsednika Mađarske Viktora Orbana i da raspolaže fondovima u vrednosti od 38 miliona dolara.

Tekst se najpre pojavio na portalu Infosrpska.ba, ali su ga potom preuzeli i dosta uticajniji Radio Televizija Republike Srpske, entitetska novinska agencija SRNA i banjalučka Alternativna televizija.

Sramotno je i veoma štetno da mediji, posebno oni koji se finansiraju novcem poreskih obveznika, na ovakav način etiketiraju osobe i od njih prave mete.

CINS i Jahić će, u dogovoru sa advokatima, preduzeti sve potrebne pravne radnje. Takođe ćemo se obratiti svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Nastavićemo da argumentovano, uz dokaze i poštovanje svih pravila profesije, kad za to postoji razlog, istražujemo političare, funkcionere, biznismene i ljude bliske vlasti, zvali se oni Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Dragan Đilas, Emir Kusturica, Nikola Petrović ili bilo kako drugačije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend