29. nov 2019.

NIN na nišanu cenzure

Afera sa naslovnom stranom NIN-a više liči na jeftinu pozorišnu predstavu sa lošim glumcima i još gorim režiserom, nego na stvarni problem.

U Srbiji poslednjih meseci afera aferu sustiže i sve su, manje ili više vezane uz državne zvaničnike i njima, rodbinskim, političkim ili inim interesima, bliske ljude. Poslednji slučaj u tom nizu pretvorio se, međutim, u režimsku hajku na redakciju nedeljnika NIN zbog naslovne strane na kojoj predsednik države Aleksandar Vučić, tokom posete sajmu naoružanja, korača napred grudima okrenut prema cevi sajamskog eksponata, ispostaviće se kasnije – snajpera finske proizvodnje.

Naslovnica sa snajperom – uz igru reči „Ko ruši Krušik“ u nosećem naslovu, povodom afere o prodaji oružja vezane uz oca ministra policije Nebojše Stefanovića – pokrenula je još u sredu, čim je novi broj najavljen, lavinu komentara na društvenim mrežama. A to je bio tek početak.

Usledila je baražna paljba po uredništvu i redakciji uz optužbe da prizivaju atentat na Vučića, crtaju mu metu na čelu i, nadasve, asociraju na činjenicu da je nekadašnji srpski premijer Zoran Đinđić ubijen upravo iz snajpera u atentatu.

U reakcijama su se, naprosto, utrkivali ešaloni političkih i stranačkih advokata i branitelja nevinosti, časti i ugleda institucije predsednika Srbije, ali i Aleksandra Vučića – ne samo kao šefa države – već kao „druga i prijatelja“, u čemu se – i porukama i količinom teksta – posebno istakao ministar vojni Aleksandar Vulin.

„Ološ sanja da Vučića nešto ili neko ubije“, ocenio je Vulin, ne propuštajući priliku da pridoda i optužbu na račun opozicije tvrdnjom da je tu naslovnicu naučio, niko drugi, do jedan od opozicionih vođa Dragan Đilas.

„Mržnja prema Vučiću je dozvoljena, a svaki glas ili reakcija koja osudi taj ološ biće napadnuta i prikazana kao pritisak“, ironično je nabrajao Vulin, tvrdeći kako se „na naslovnim stranama nekažnjeno poziva svaki psihopata da stane iza snajpera“.

„Dokle god bude tako, ja ću našeg predsednika, i svog druga, čuvati i sačuvati, a ološ neka mašta, neće mu se ostvariti“, poentirao je Vulin.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Al Jazeera Balkans

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend