29. nov 2019.

NIN na nišanu cenzure

Afera sa naslovnom stranom NIN-a više liči na jeftinu pozorišnu predstavu sa lošim glumcima i još gorim režiserom, nego na stvarni problem.

U Srbiji poslednjih meseci afera aferu sustiže i sve su, manje ili više vezane uz državne zvaničnike i njima, rodbinskim, političkim ili inim interesima, bliske ljude. Poslednji slučaj u tom nizu pretvorio se, međutim, u režimsku hajku na redakciju nedeljnika NIN zbog naslovne strane na kojoj predsednik države Aleksandar Vučić, tokom posete sajmu naoružanja, korača napred grudima okrenut prema cevi sajamskog eksponata, ispostaviće se kasnije – snajpera finske proizvodnje.

Naslovnica sa snajperom – uz igru reči „Ko ruši Krušik“ u nosećem naslovu, povodom afere o prodaji oružja vezane uz oca ministra policije Nebojše Stefanovića – pokrenula je još u sredu, čim je novi broj najavljen, lavinu komentara na društvenim mrežama. A to je bio tek početak.

Usledila je baražna paljba po uredništvu i redakciji uz optužbe da prizivaju atentat na Vučića, crtaju mu metu na čelu i, nadasve, asociraju na činjenicu da je nekadašnji srpski premijer Zoran Đinđić ubijen upravo iz snajpera u atentatu.

U reakcijama su se, naprosto, utrkivali ešaloni političkih i stranačkih advokata i branitelja nevinosti, časti i ugleda institucije predsednika Srbije, ali i Aleksandra Vučića – ne samo kao šefa države – već kao „druga i prijatelja“, u čemu se – i porukama i količinom teksta – posebno istakao ministar vojni Aleksandar Vulin.

„Ološ sanja da Vučića nešto ili neko ubije“, ocenio je Vulin, ne propuštajući priliku da pridoda i optužbu na račun opozicije tvrdnjom da je tu naslovnicu naučio, niko drugi, do jedan od opozicionih vođa Dragan Đilas.

„Mržnja prema Vučiću je dozvoljena, a svaki glas ili reakcija koja osudi taj ološ biće napadnuta i prikazana kao pritisak“, ironično je nabrajao Vulin, tvrdeći kako se „na naslovnim stranama nekažnjeno poziva svaki psihopata da stane iza snajpera“.

„Dokle god bude tako, ja ću našeg predsednika, i svog druga, čuvati i sačuvati, a ološ neka mašta, neće mu se ostvariti“, poentirao je Vulin.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Al Jazeera Balkans

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend