01. sep 2023.

Ćulibrk nakon sastanka sa novom vlasnicom: NIN će izgledati kao i do sada

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kazao je da je razgovarao o budućnosti NIN-a sa novom vlasnicom tog lista Jelenom Drakulić Petrović i da mu je ona obećala da se neće mešati u uređivačku politiku.

Milan Ćulibrk (printskrin: N1)

On je za sajt UNS-a kazao da je posle njegovog sastanka sa Jelenom Drakulić Petrović održan i redakcijski sastanak i da su novinari tog nedeljnika zadovoljni što se način rada neće menjati.

„Danas sam se video sa novom vlasnicom NIN-a i razgovarali smo o budućnosti ovog lista. Prva rečenica koju je izgovorila je bila da o uređivačkoj politici nećemo razgovarati i da nije posao nje kao vlasnice da se meša u uređivačku politiku. Na čelu je kolegijum sa glavnim i odgovornim urednikom i to se neće menjati, kao što se neće menjati ništa unutar redakcije. Dogovor je da zajedničkim snagama podignemo tiraž“, rekao je Ćulibrk, prenosi UNS.

Ćulibrk je istakao da će NIN nastaviti da radi profesionalno, poštujući etičke i profesionalne standarde i da pravi novine koje će ukazivati na sve one nepoželjne stvari u društvu i da radi u javnom interesu kako bi svima bilo bolje, piše portal Danas.

Na pitanje da li su napravili plan za naredni broj, Milan Ćulibrk je potvrdno odgovorio.

„Jesmo, danas smo imali redakcijski sastanak i videćete da se sledeće nedelje neće ništa promeniti kao ni one tamo, kao što se nije promenilo ni ove. Ko je od jutros uzeo NIN i čitao ga od prve do poslednje strane mogao je da vidi da se ništa nije promenilo što se tiče uređivačke politike. A neće se promeniti ni sledeće nedelje, ni one tamo, sve dok potpisujem NIN kao glavni i odgovorni urednik i dok NIN pravi kolegijum i redakcija koja ga je i do sada pravila, NIN će izgledati tako kako je izgledao i do sada“, poručio je Milan Ćulibrk.

Da podsetimo, rešenje o promeni vlasništva nad nedeljniko NIN upisano je u Agenciju za privredne registe 23. avgusta 2023. godine.

U uvodniku broja koji se našao na kioscima ovog četvrtka glavni urednik Milan Ćulibrk povodom promene vlasništva tog nedeljnika obećava da će redakcija NIN-a novoj vlasnici pomoći da zajedno „neguju nezavisnost, poverenje i informisanost sa kritičkim osvrtom na društveno-političke događaje“.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski rekao je da to što je Ringier Srbija preneo stoprocentno vlasništvo nad NIN-om na generalnu direktorku ove kompanije u Srbiji Jelenu Drakulić Petrović samo po sebi ne znači ništa, i da treba sačekati da bi se videlo da li će se promeniti uređivačka politika tog nedeljnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend