30. avg 2023.

Nedeljnik NIN poklonjen novoj vlasnici

Kompanija Ringijer Srbija, donedavni vlasnik NIN-a, ovaj nedeljnik je poklonila svojoj generalnoj direktorki Jeleni Drakulić Petrović, pokazuje ugovor o prenosu udela. U njemu stoji da Ringijer Srbija novoj vlasnici bez ikakve naknade prenosi svoj udeo (gotovo stoproncentni), koji vredi više od 280.000 evra. Iz kompanije Ringijer nisu želeli da odgovore na pitanja Raskrikavanja zašto su ovo učinili, odnosno koji je interes kompanije da svoj udeo ustupi bez naknade.

Vest o promeni vlasništva nad najstarijim nedeljnikom u Srbiji saopštena je juče, ali Ringijer Srbija u saopštenju nije navela nikakve detalje o tome pod kojim uslovima i zbog čega je načinjen ovakav poslovni potez.

Međutim, u ugovoru zavedenom u Agenciji za privredne registre do kog je Raskrikavanje danas došlo, piše da je ovaj prenos obavljen bez naknade. Drugim rečima, nedeljnik je praktično poklonjen novoj vlasnici.

„Ringijer Srbija sada želi da prenese udeo zaposlenoj (Jeleni Drakulić Petrović, prim. nov) bez naknade, na osnovu aneksa Ugovora o radu baziranog na dugoročnom planu podsticaja“, navodi se u ovom ugovoru koji je potpisan krajem jula.

Budući da Ugovor o radu spada u poslovnu tajnu, nije poznato šta stoji u pomenutom aneksu niti da li su njime definisani dodatni uslovi.

Vrednost vlasničkog udela koji je Ringijer Srbija sada preneo iznosi više od 33 miliona dinara, odnosno više od 280.000 evra, piše u dokumentu.

Koji su bili razlozi i interesi za ovakvu transakciju, iz kompanije Ringijer Srbija nisu želeli da nam odgovore, već su nas uputili na svoje jučerašnje saopštenje.

Podsetimo, generalna direktorka Ringijera Srbija, Jelena Drakulić Petrović, upisana je kao nova vlasnica NIN-a prošle nedelje. U zajedničkom saopštenju, Ringijer Srbija i Drakulić Petrović su naveli da će pod novim vođstvom „budućnost NIN-a biti obećavajuća“.

Kakva će tačno biti budućnost NIN-a, međutim, biće jasnije nakon sastanka Drakulić Petrović sa glavnim i odgovornim urednikom Milanom Ćulibrkom koji bi trebalo da se održi u sredu 30. avgusta.

Ćulibrk je juče u razgovoru za Raskrikavanje rekao da se nada da promena vlasništva neće imati posledica po samu redakciju, odnosno da neće biti otpuštanja, smanjenja plata ili pokušaja da se utiče na dosad nezavisnu uređivačku politiku, kritički orijentisanu naročito prema vlastima.

„Ako se stvari budu promenile onda ćemo videti šta ćemo i kako ćemo“, rekao je Ćulibrk.

Kompanija Ringijer Srbija DOO je, inače, u vlasništvu istoimene švajcarske medijske kompanije koja je NIN kupila u procesu privatizacije 2009. godine.

Prethodno je kompanija u svom posedu imala i prorežimski tabloid Alo, koji je 2017. godine prodala biznismenu Saši Blagojeviću. U portfoliju kompanije se i dalje nalazi glavni brend Ringijera u zemlji – dnevni list Blic i istoimeni portal, izdanje Blic Žena, kao i još nekoliko manjih, specijalizovanih portala.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend