27. nov 2019.

NIN: Tužilaštvo za organizovani kriminal od VBA i BIA traži da ispitaju poslovanje Krušika sa privatnim trgovcima oružja

Bezbednosno informativnoj agenciji i Vojnobezbednosnoj agenciji Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je 18. novembra 2019. zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja „povodom javno iznetih tvrdnji o privilegovanju određenog broja pravnih lica u privatnom vlasništvu u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme fabrike Krušik“.

NIN u novom broju, koji će se na kioscima pojaviti sutra, otkriva nove detalje o poslovanju privilegovanih preduzeća koja su od Krušika dobijala oružje po povoljnijim cenama, ponekad nižim i od cene koštanja mina.

NIN otkriva i da je Krušik morao da se zadužuje, dok su mu GIM, Partizan tek i Internešnal golden grupa iz Abu Dabija, čiji je jedan od akcionara Vlada UAE, dugovala sedam miliona evra za isporučeno naoružanje.

Nadzorni odbor Krušika 12. marta 2018, deset dana nakon što je istekao rok da Srpskoj banci vrati poslednju ratu dugoročnog kredita od 449.966 evra, ovlastio je tadašnjeg direktora Mladena Petkovića da zatraži da se taj rok produži do 31. Maja, jer, kako otkriva NIN, Krušik na računu nije imao dovoljno novca. U zapisniku sa sednice Nadzornog odbora, u koji je NIN imao uvid, navodi se da poslednja rata kredita od Srpske banke nije izmirena jer Krušik nije naplatio potraživanja od svojih dužnika. Nakon toga, Krušik je 27. novembra 2018. od Srpske banke pozajmio još dva miliona evra, a zauzvrat je morao da založi brojne nepokretnosti i poslovni prostor.

U isto vreme dok je Krušik stavljao pod hipoteku svoju imovinu da bi obezbedio novi kredit, GIM Gorana Todorovića, koju je zastupao i otac ministra policije Branko Stefanović, postaje vlasnik ekskluzivnog poslovnog prostora u centru Beograda.

NIN otkriva i nove dokumente, iz februara ove godine, koji potvrđuju sumnje da privilegovane firme mine iz valjevske fabrike nabavljaju po povoljnijim cenama od drugih, već i da ih dobijaju čak i ako nisu platile ugovorenu cenu. Iako je deo ugovora, zaključen sa GIM-om za kupca iz Saudijske Arabije, vredan 5,5 miliona dolara realizovan do kraja prošle godine, Krušik navodi da je „ostalo za naplatu 3.431.835 dolara“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend