05. feb 2021.

Novi hakerski napadi na sajtove koje uređuje Verica Marinčić, novinarka koja je proganjana i zastrašivana

Dva lokalna informativna portala iz Inđije – In medija i Inđija kafe – poslednjih nekoliko dana pod konstantnim su hakerskim napadima, potvrdila je za Cenzolovku urednica In medije Verica Marinčić

Verica Marinčić (foto: Marko Risović, Cenzolovka)

„Baš su navalili u poslednja tri ili četiri dana. I to na oba sajta. Kada govorimo o In mediji, taj portal je nov, još nije ni počeo da radi u punom kapacitetu. Sređujemo ga, punimo sadržajem. Verovatno je pretpostavka – o kome god da se ovde radi – da je sajt nov, pa time i slabije zaštićen, da će ga lakše oboriti. Sve se to dešava bez ikakvog razloga, bez nekakve inicijalne kapisle, teksta koji bi posebno nekoga uznemirio“, objašnjava Marinčić.

Prošlog maja, posle serije hakerskih napada na Inđija kafe, taj lokalni portal više od mesec i po dana nije bio u funkciji. Verica Marinčić, koja je novinarka Inđija kafea, tada je rekla da uprkos svemu neće odustati od informisanja lokalne zajednice.

Marinčić: Besmisleno prijavljivanje tužilaštvu

Ovoga puta novinari su odlučili da poslednje pokušaje obaranja sajta ne prijave Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Ranije napade smo prijavljivali, ali nikakve povratne informacije iz tužilaštva nije bilo. Besmisleno je. Oni se bave time ko je na kojoj društvenoj mreži šta loše rekao o predsedniku, a ne o pravom visokotehnološkom kriminalu (Verica Marinčić)

„Besmisleno je. Oni se bave time ko je na kojoj društvenoj mreži šta loše rekao o predsedniku, a ne o pravom visokotehnološkom kriminalu“, smatra Marinčić. „Ranije napade smo prijavljivali, ali nikakve povratne informacije iz tužilaštva nije bilo. Zvali su me samo da dopunim neku informaciju, tražili da im dostavim linkove. Sve je poznato, ništa se nije desilo.“

Podsećamo, Verica Marinčić praćena je i zastrašivana na poslu i ispred svoje kuće. U procesu koji je trajao duže od godinu dana i mnoštva prijava i žalbi nadležnim organima, ona nije uspela da ubedi institucije da reaguju.

Prošlog septembra, Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici odbilo je kao neosnovane prigovore novinarke na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Staroj Pazovi (iz novembra 2019. godine) kojom se odbacuje krivična prijava protiv osumnjičenog Nenada M.

Zastrašivanje je počelo još juna 2019. po objavljivanju foto-vesti na Fejsbuk stranici Inđija kafea (bahato parkiran automobila ispred jedne pekare). Usledila su praćenja motociklom i različiti pokušaji pritisaka, i to od osobe koja je označena kao pripadnik moto-kluba „Noćni vukovi“ i česta zvanica na proslavama opštinskih vlasti.

Vređana i kao novinarka i kao žena

U međuvremenu, narodni poslanik Marijan Rističević osporio joj je status novinara i zapitao se iz kog razloga je ona predstavljena kao žrtva progona. Tvrdnje da „ona i nije novinarka“ mogle su se čuti čak i iz tužilaštva. Vređana je kao žena, nazivana prodavačicom i kasirkom.

O strahu koji novinari doživljavaju u ovakvim i sličnim situacijama govorila je u kratkom filmu u produkciji Slavko Ćuruvija fondacije.

Verica Marinčić pokrenula je novi medij, međutim, stari problemi ponovo se pojavljuju.

„Šta da radimo, mi guramo dalje. Pripremili smo prostorije, sređujemo novi sajt, aplicirali smo i za novac kod Ministarstva kulture i informisanja. Planiramo onlajn školicu novinarstva za mlade. Iz nje ćemo regrutovati nove novinare koji će izveštavati o lokalnim temama“, objasnila je sagovornica Cenzolovke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend