26. jun 2019.

Poslanik Rističević omalovažava novinarku Marinčić, a ne osuđuje napad na nju

Marijan Rističević za novinarku Vericu Marinčić kaže da je „prodavačica“ i pita se iz kog razloga se ona predstavlja kao žrtva progona. Tužilaštvo ipak pokrenulo postupak zbog ugrožavanja njene sigurnosti

Verica Marinčić (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)

Protiv osobe koja je prethodne nedelje zastrašivala Vericu Marinčić, novinarku iz Inđije, pokrenut je postupak za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, saznaje Cenzolovka. 

Novinarka lokalnog portala Inđija kafe, koja je praćena i uznemiravana na poslu i ispred kuće u kojoj živi, pojaviće se sledeće nedelje u Osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi u svojstvu svedoka, to jest oštećene osobe. 

Postupak zbog ugrožavanja bezbednosti 

Iako su prethodnih dana iz samog tužilaštva stizale ocene da Verica Marinčić zapravo „nije novinarka“, postupak se ipak vodi za delo iz stava 3 član 138 Krivičnog zakonika, koji se odnosi na ugrožavanje bezbednosti osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja. 

Pokušali smo da dođemo do zvaničnih informacija iz tužilaštva, ali tamo nisu želeli da govore. Obratili smo im se i pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, međutim, OJT je naš zahtev odbilo. 

U obrazloženju odluke, koje potpisuje tužilac Vladimir Nikolić, navodi se da bi, s obzirom na fazu u kojoj se postupak nalazi, omogućavanje pristupa traženim informacijama ugrozilo sprečavanje i otkrivanje krivičnog dela, optužene, vođenje sudskog postupka ili fer postupanje i pravično suđenje. 

Rističević u akciji blaćenja

U međuvremenu, pokušaj diskreditacije novinarke iz Inđije preselio se i na Tviter. Narodni poslanik Marijan Rističević na svom nalogu osporio je status novinara Verici Marinčić i zapitao se iz kog razloga je „prodavačica iz Inđije“ predstavljena kao žrtva progona. 

„Gospođa je za vreme žutih radila pre nekoliko godina u lokalnoj televiziji, sada je prodavačica“, napisao je Rističević. On je novinarku optužio da „udara kao politički protivnik“ i to na, kako je ocenio, „neregistrovanoj“ Televiziji N1. 

Podsećamo da novinarka portala Inđija kafe radi u trafici pošto od novinarskog rada ne može da preživi. 

U toku dana Verica Marinčić postavila je arhivski snimak dela televizijske emisije emitovane 11. septembra 2006. godine. Voditeljka emisije je upravo Verica Marinčić, a gost u studiju je Rističević.

„Kaže Rističević da nisam novinar nego prodavačica. Evo snimka iz prodavnice“, napisala je Verica Marinčić.

Zastrašivanje Verice Marinčić osudio je OEBS, kao i Reporteri bez granica, koji su pozvali vlasti u Srbiji da je zaštite. Takođe, UNS i NUNS izneli su zahtev da policija i nadležno tužilaštvo istraže ugrožavanje bezbednosti novinarke iz Inđije. 

Podsećamo, sve je počelo kada se osumnjičeni muškarac sam prepoznao u foto-vesti objavljenoj 18. juna na Fejsbuk stranici portala Inđija kafe. 

Najpre je pokušao da novinarku ovog portala polije vodom, a onda se u ulici u kojoj ona živi na nju zaleteo motorom i skrenuo u poslednjem trenutku. Novinarka je incident prijavila policiji, ali je ista osoba i narednih dana nastavila da obilazi mesto na kojem ona radi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend