26. jun 2019.

Sud kaznio Gorana Kozića sa 150.000 zbog vređanja Verana Matića

Prvi osnovni sud u Beogradu oglasio je danas krivim Gorana Kozića, bivšeg savetnika glavnog i odgovornog urednika lista Ilustrovana politika, za krivično delo uvrede i kaznio ga sa 150.000 dinara.

Naslovna strana Ilustrovane politike

Privatnu tužbu protiv Gorana Kozića podneo je Veran Matić zbog teksta „Verane, Verane MAMOGRAFU jedan“, objavljenog u Ilustrovanoj politici 11. decembra prošle godine.

Kozić je priznao da je uvredio Verana Matića, braneći se činjenicom da je nakon objavljivanja teksta podneo ostavku i izvinio se Matiću.

Imajući u vidu težinu uvreda iznetih u tekstu, kao i sve okolnosti pod kojima je tekst objavljen, sud je smatrao da takvo izvinjenje nije dovoljan razlog da izrečena kazna bude blaža.

Na ovu sudsku odluku Kozić ima pravo žalbe.

Veran Matić je tokom suđenja insistirao da sud donese presudu jer je uveren da će se prekršaji ponoviti. Po njemu je to bilo evidentno i iz toka sudskog procesa.

„Zbog aktivnosti u vezi sa istraživanjem ubistava novinara, napadnut je moj humanitarni rad. Pokretni mamograf, za koji smo prikupili novac u Fondu B92, spasao je život velikom broju žena koje su kroz preventivne preglede otkrile kancer u ranoj fazi. Poigravanje sa tom temom govori o monstruoznim namerama, po kojima se u potpunosti zapostavlja ali i diskredituje javni interes koji je evidentan. Isto kao što je i humanitarna akcija ‘Bitka za bebe’ kroz nabavku inkubatora pomogla smanjenju smrtnosti prevremeno rođenih beba u Srbiji. Jasno je da je ovim tekstom naneta veoma velika šteta humanitarnom angažmanu kojem sam posvećen kroz svoj novinarski angažman“, ističe Matić.

Za njega je posebno uznemirujuća bila činjenica da je članak objavljen u seriji tekstova u četiri broja Ilustrovane politike, koja je započeta naslovnom stranom i tekstom pod naslovom „Psi su pušteni“. I mediji i vlast i opozicija osudili su taj tekst i istakli da je reč o nedopustivom napadu na objektivno, profesionalno novinarstvo.

Na pitanje da li je istina to što Kozić tvrdi da je Matić uticao da on bude otpušten iz Politike, kao i njegova supruga koja je tada bila u drugom stanju, Matić kaže da se Kozić koristio očiglednim lažima.

„Bilo je potpuno jasno da nisam imao nikakve pozicije koje bi mogle da utiču na njegovu situaciju u Politici“, kaže Matić i podseća da je Kozić tendenciozno plasirao informacije o priznanjima koja je dobio kako bi ga povezao sa neopravdanim bombardovanjem Srbije.

„Ponosan sam na sve nagrade, od Legije časti pa do Sretenjskog ordena, koje sam dobio za humanitarni rad, ali i za hrabrost i profesionalizam u novinarstvu. Kozić sam priznaje da me je napadao i ranije a da to nisam znao jer je pisao pod pseudonimom, i to u ženskom rodu, naglašavajući da sam moralna nakaza, smeće jedno bolesno…“, kaže Matić.

On je ubeđen da bi Kozić ponovio krivično delo kada bi mu se za to ponovo ukazala prilika, te da sve ima veze sa suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije:

„Ubeđen sam da ovog napad ne bi bilo da nije bilo profesionalnog, solidarnog angažmana kolega i udruženja u razotkrivanju monstruoznog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.“

Odgovarajući na pitanje zašto misli da bi se ponovo dogodili ovakvi slučajevi, Matić je podsetio na Kozićeve stavove tokom suđenja, kao što je: „Da li bi primio Orden Legije časti sada kada su Francuzi priznali da je greška to što su učestvovali u bombardovanju Srbije“.

„Kada je advokat napomenuo da je tuženi bio iziritiran mojim nastupom u emisiji, rekao je: ‘Na onoj televiziji  kako li se zove… ona američka TV…’, na šta je sutkinja napomenula da nije reč o Skupštini“, kaže Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend