02. apr 2020.

Novinar koji je bio sa Anom Lalić dok je privođena: Neverovatno je to čemu sam prisustvovao

Nije bilo potrebe da se novinarka satima zadržava u pritvoru i tužilac je čitavu proceduru mogao da skrati, kaže za Cenzolovku novinar Žarko Bogosavljević, koji je bio u stanu Ane Lalić kada je policija došla po nju

Ana Lalić (foto: Aleksandar Kamasi)

Novinar novosadskog Radija 021 i informativnog portala 021 Žarko Bogosavljević bio je sinoć u stanu novinarke portala nova.rs Ane Lalić u vreme dok je privođena.

Kod koleginice je došao, kaže Bogosavljević za Cenzolovku, jer ga je pozvala da bude svedok tokom pretresa, znajući da on ima dozvolu da se kreće tokom policijskog časa.

U momentu kada je došao kod Ane Lalić, u stanu su bili njen suprug, još jedan svedok i policajci. Nedugo zatim stigao je i advokat.

Nije bilo potrebe da se novinarka satima zadržava u pritvoru i tužilac je čitavu proceduru mogao da skrati (Žarko Bogosavljević)

Bogosavljević kaže da su procedura pretresa i sam postupak policije bili u skladu sa zakonom i da su se policajci ponašali „onako kako očekujemo da bi trebalo da se ponašaju kada rade svoj posao“.

„Policajci je na licu mesta nisu ništa ispitivali, samo su tražili da im pokaže opremu koju je koristila u radu, a koju su kasnije oduzeli. Ana je na sve to reagovala mirno, bila je kooperativna, pokazala im je svoju opremu, koju su dokumentovali“, ispričao je Bogosavljević.

On smatra da nije bilo potrebe da se novinarka satima zadržava u pritvoru i da je tužilac čitavu proceduru mogao da skrati.

„Ali izgleda da im je odgovaralo da je zadrže do jutra. Dakle, kad sve sagledam sa vremenske distance od nekoliko sati, potpuno mi je neverovatno da sam prisustvovao tome da je policija po nalogu tužilaštva, a po prijavi Kliničkog centra Vojvodine, došla da zapleni opremu novinarke i da je potom ona odvedena na saslušanje, jer je njen tekst navodno izazvao paniku. Bez namere da ulazim u to kakve su informacije iz teksta, valjda je trebalo da pošalju demanti, sve sa dokazima, a ne da podnose prijavu i da tužilaštvo odmah reaguje. Bila bi ovo mnogo bolja država da tužilaštvo ovako reaguje i za druge prijave“, poručio je Bogosavljević.

Novinarka portala nova.rs privedena je nakon optužbi Kliničkog centra Vojvodine zbog navoda u tekstu „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“, u kojem prenosi izjave anonimnih izvora da medicinskim radnicima u toj zdravstvenoj ustanovi nedostaje oprema za rad. KCV je na to reagovao saopštenjem u kom se navodi da takvo izveštavanje uznemirava javnost.

Ana Lalić je privedena kasno sinoć, a iz pritvora je puštena jutros.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend