20. jan 2023.

Novinari nepoželjni na događaju posvećenom Balaševiću u Jovana Cvijića

Medijskim ekipama bilo je onemogućeno da isprate večerašnji događaj "Na Bogojavljensku noć", u Ulici Jovana Cvijića, posvećen novosadskom kantautoru Đorđu Balaševića.

Snimak ekrana, 021

Iz organizacije ovog događaja, Fondacije Balašević, nije bilo prethodne najave programa, niti poziva upućenog medijima.

Nasuprot tome, događaj je mogao da se prati na zvaničnom Jutjub kanalu Đorđa Balaševića.

Mediji koji su došli da isprate događaj ostali su izvan ograđenog dela, koji je obezbeđivala kompanija „Intersec“ i koji su zaustavljali novinare i novinarke, govoreći im da nema snimanja i prilaska.

Novinar portala 021.rs, prilikom pokušaja da uđe u ograđeni deo kako bi zabeležio događaj, zamoljen je da se udalji.

Snimatelji, fotografi i novinari više redakcija takođe su pokušali da uđu, ali su ostali izvan ograđenog dela, te su odatle nastojali da zabeleže događaj.

Novinari su pokušali od policije da dobiju objašnjenje zbog čega ne mogu da prođu, s obzirom na to da se radi o javnom prostoru, ali je rečeno da im niko ne brani kretanje. Međutim, upravo pripadnici privatnog obezbeđenja nisu dozvoljavali predstavnicima medija da uđu u ograđeni deo.

Novinarka Staša Keneški kaže za 021.rs da je došla da zabeleži događaj, ali da ih je zaustavilo obezbeđenje.

„Rečeno nam je da ne možemo da prođemo. Najzanimljivije mi je što me je policajac upitao kako neko može da nam zabrani da prođemo. Nakon toga sam prošla, ali me je obezbeđenje zaustavilo rekavši da sam novinarka i da ne mogu dalje. Kada sam pitala zašto ne mogu dalje, s obzirom na to da sam slobodna građanka ove zemlje, ponavljali su to da sam iz medija“, navodi ona.

Dopisnica televizija „Nova S“ Sanja Eker poručuje da nije očekivala da će se ovo dogoditi, iako je program večeri bio enigma.

„Slobodno smo prošli pored policije koja obezbeđuje ulica, ali su nas onda zaustavili radnici ‘Intersec’-a. Kada smo rekli iz koje smo televizije, poručili smo da ne možemo dalje, te da samo Radio-televizija Srbije može da prođe dalje i da snima“, zaključuje Eker.
Posle izvesnog vremena i bezuspešnih pokušaja da zabeleže događaj, novinari, snimatelji i fotoreporteri su otišli.

Podsetimo, večeras je u Jovana Cvijića, ispred kuće u kojoj je živeo Đorđe Balašević, organizovan događaj „Na Bogojavljensku noć“, u znak sećanja na koncerte koje je ovaj kantautor organizovao u Novom Sadu. Veliki broj okupljenih slušao je Balaševićevu muziku, dok su emitovani i isečci sa koncerata, a pesme su izvodili i muzičari iz pratećeg benda novosadskog kantautora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend