01. apr 2022.

Novinarka iz Inđije: Pretnje prijavljujem godinama, kao da sam dežurni Kalimero (VIDEO)

Novinarka portala IN medija iz Inđije Verica Marinčić rekla je za N1, nakon što je dobila preteće poruke posla objavljivanja teksta na tom portalu o lokalnom svešteniku kojeg je policija iznela iz prodavnice „Lidl“, da je pretnje prijavila i da je podneta krivična prijava. "Ovakve i slične pretnje traju dugi niz godine, ne baš kontinuirano, ali su veoma učestale, neprijatne. Iskustva su da policija i pravnici urade svoj posao, dođe do tužilaštva, ali njihove presude meni ne odgovaraju - ispada da sam ja dežurni Kalimero koji se žali na nepravdu, a oni me svojim presudama demantuju", rekla je ona.

Dodaje da je po jednoj presudi navedeno da svako ima pravo na kritičko mišljenje, po drugoj da se ništa nije desilo, a desilo se, kako je kazala, to da su hteli da je urade motorom i da su je proganjali automobilom danima.

„Iskustva su polovična, samo prijavljivanje je izuzetno brzo, dobro je napravljen lanac, ali u tužilaštvu je jako teško dokazati da tu ima elemenata verbalnog pa i fizičkog nasilja. Za sada nisam imala pozitivna iskustva da snose posledice onoga što su uradili“, kazala je sagovornica N1.

Ona je opisala sadržaj pretnji i dodala da ne poznaje onoga koji joj je pretnje uputio.

„Sadržaj poruka je bio da ću videti i da moram da negiram sve što sam napisala. On je iz Beočina, ne znam žašto bi njega doticao inđijski sveštenik, ispostavilo se da je taj sveštenik nekada službovao tamo. Možda je nasumično došao do mene da preti, drugih razloga i drugih tekstova mislio da nije bilo. Ne znam zašto bi se meni obratio na Fejsbuk, imamo mejl, telefone, ovo je bio tekst koji je bio nepotpisan, pitanje crkve je uvek malo osetljivo, mada ovo nije bilo okrenuto protiv crkve, već incident koji nije svakidašnji, samim tim što je tekst nepotpisan, pretpostavljam da je mene izabrao kao urednika“, rekla je ona.

Marinčić kaže da je u manjim sredinama teže baviti se novinarstvom jer, kako kaže, ima manje kolega koje bi mogle da podrže celu borbu.

„Ljudi nisu navikli na kritičko mišljenje, to im je teško pada, sada su se navikli da kod nas mogu da vide neke stvari koje ne mogu da nekim drugim medijima, sada je malo drugačije. Jedino je to razlika, mala je sredina, svi se znamo – ja sam dežurna alapača, a vi ste novinarka, samo je to razlika, a problem je isti“, rekla je ona odgovarajući na pitanje novinarke N1 Tatjane Aleksić.

Dodaje da, na osnovu iskustva koje ima, ne veruje u sistem.

„Možda sam subjektivna, nelogično je da ne verujem u sistem, a obraćam se sistemu. Verujem da će ovo nekome da pomogne, verujem da će u jednom trenutku i žrtve i oni koji napadaju shvatiti da nije rešenje pozivati na nasilje i vršiti ga. Ja podržavam svaku borbu za slobode – kretanja, mišljanja, govora. Verujem da će jednog dana nekome ovo ipak dobro doći“, zaključila je Verica Marinčić.

UNS: Tužilaštvo i policija da pronađu osobu koja preti novinarki iz Inđije

Udruženje novinara Srbije osudio je najnovije pretnje novinarki portala In medija iz Indjije Verici Marinčić i zatražio da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otkrije ko ugrožava njenu sigurnost i inicira pokretanje sudskog postupka.

U sredu uveče, Verica Marinčić dobila je na Fejsbuku poruku od nepoznatog muškarca iz Beočina u kojoj je naveo – „Veruj mi, ujutru ćeš imati rok od 20 minuta da sve negiraš i izbrišeš, jadnice. Vidimo se ujutru“.

Ona je poruku snimila i vratila pošiljaocu sa pitanjem: „O čemu pričaš?“. Potom je stigla nova poruka da zna mnogo o njoj i da će to da objavi. Zatim je prva preteća poruka obrisana.

Verica Marinčić pretpostavlja da pretnje imaju veze sa tekstom koji je portal In medija objavio o svešteniku koga je policija zbog nedoličnog ponašanja morala da iznosi iz lokalnog marketa.

„To je jedna obična ‘seoska priča’ i nisam očekivala da mi zbog toga neko preti. Pogledala sam profil sa koga su mi stigle pretnje, utisak je da se radi o porodičnom čoveku, objavljuje fotografije svoje dece, pa sam veoma iznenađena. Sveštenik zbog koga je policija intervenisala je ranije službovao u Beočinu, pa sumnjam da tu postoji neka veza“, izjavila je Marinčić za UNS.

Ona je pretnje prijavila članu Stalne radne grupe za bezbednost novinara Radu Đuriću, koji je potom podneo prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Vericu Marinčić su juče pozvali iz Tužilaštva da dopuni prijavu.

Marinčić je rekla da nije optimistična kada se radi o ishodu prijave, jer je ranije takođe doživljavala pretnje, ali tužba je odbačena.

„Sve je to lepo zamišljeno, Radne grupe za bezbednost novinara, sigurne linije, ali po mom iskustvu policija korektno uradi svoj posao, ali problem nastaje u tužilaštvu. Odgovor od tužilaštva prethodni put bio je da poruke koje sam dobijala nisu pretnje i da ja to nisam dobro razumela“, dodala je ona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend