25. dec 2018.

Novinarke protiv nasilja nad ženama: Državni sekretar da se izvini zbog postupka

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama najoštrije je osudila ponašanje državnog sekretara Ministarstva omladine i sporta Darka Stanića, koji je na predstavljanju analize o rodnim stereotipima i rodno zasnovanom nasilju, koleginicu udario papirima po zadnjici i ocenila da je najmanje što može da uradi je da se javno izvini.

Ta grupa je ocenila da je Stanić tako dokazao da je i on sam, kao državni funkcioner, deo problema protiv kojeg se Vlada Srbije zajedno sa nevladinim organizacijama bori.

„Umesto da se istakne kao pozitivan primer u borbi ka rodnoj ravopravnosti, Stanić je uradio suprotno. On je poslao poruku da za njega zakoni o seksualnom uznemiravanju i zabrani diskriminacije ne važe, kao ni bazična načela civilizovanog ponašanja“, navodi se u saopštenju.

Novinarke protiv nasilja su dodale da smatraju da su nosioci javnih funkcija paradigma društva i da ponašanjem treba da daju primer, a ne da demonstriraju seksizam i primitivizam.

„Kao novinarke, i same se neretko srećemo sa rodno zasnovanom diskriminacijom, uznemiravanjem i omalovažavanjem, i zbog toga, između ostalog, osuđujemo ovakvo ponašanje državnog sekretara prema koleginici“, ocenjuje se u saopštenju.

Posle predstavljanja istraživanja i analize o korelaciji rodnih stereotipa i rodno zasnovanog nasilja, koje je održano 20. decembra u medija centru UNS-a, Stanić je prilikom izlaska iz sale rekao „Pa, da, koja žena dobro vozi? Ne znam nijednu, možda znam jednu, eto jednu“. Potom je naočigled svih prisutnih udario po zadnjici koleginicu papirima koje je držao u rukama.

Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno-zasnovanog nasilja Atina, koje je predstavilo izveštaj prijavilo je ministru za sport i omladinu Vanji Udovičiću šta je Stanić uradio.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend