26. nov 2021.

Novinarke protiv nasilja prema ženama: Solidarnost sa Snežanom Čongradin

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” izražava solidarnost sa koleginicom Snežanom Čongradin i pridružuje se osudama fizičkog napada koji je doživela juče, dok je obavljala svoj posao. Iako je napadač kasnije priveden, Grupa izražava posebnu zabrinutost zbog činjenice da je fizičkom prethodio verbalni napad u prisustvu policije, pa je samim tim mogao da bude sprečen.

Grupa podseća da je Snežana Čongradin, zbog osetljivosti teme koju pokriva u svom radu (ratni zločini) konstantno izložena onlajn napadima i uvredama, a nakon poslednjih pretnji koje je dobila, izjavila je da se prvi put u životu plaši za sopstvenu bezbednost.

„Sada se ispostavilo da je njen strah bio osnovan“, kaže se u saopštenju „Novinarki protiv nasilja prema ženama“ i dodaje:

„Kao novinarke koje izveštavaju o nasilju prema ženama, zabrinute smo zbog konteksta u kom se napad dogodio: grupa muškaraca pojavila se ispred Doma omladine Beograd sa namerom da se sukobi sa grupom žena koje su brisale grafite sa imenom Ratka Mladića, dok je Čongradin radila prenos uživo za Fejsbuk stranicu lista Danas. Nažalost, policija nije reagovala kada je grupa počela da preti ženama koje su se povukle, izazivajući strah za sopstvenu bezbednost, koji je jasno ilustrovan rečima koje se čuju na snimku: ‘Nek nijedna ne ide sama, idite u grupama, molim vas.’

Situacije sa ovakvim ishodom se prečesto dešavaju i ukazuju na zabrinjavajuću realnost života novinarki u Srbiji.

Ukazujemo i na tužnu ironiju da se fizički napad na Snežanu Čongradin dogodio na Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama. Baš u momentu kad je Čongradin dobila udarac, ovaj dan je obeležavan na više lokacija u Beogradu i Srbijii, i uz prisustvo predstavnika i predstavnica najviših institucija Republike Srbije“, kaže se u saopštenju grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”, koja ističe da stoji uz Snežanu Čongradin i da očekuje da će napadač biti adekvatno kažnjen.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend