26. nov 2021.

Marko Vidojković: Advokatica mi kaže da sud mora da mi da Šapićevu tužbu, oni me ubeđuju da to ne smeju

Pisac i voditelj podkasta „Dobar, loš, zao“ Marko Vidojković u kafkijanskom hodu po hodnicima sedišta pravosudnih organa bezuspešno pokušava da dođe do tužbe koju je protiv njega podneo Aleksandar Šapić

Marko Vidojkovicč (snimak ekrana, Nova S)

Više od dve nedelje prošlo je otkako su se u javnosti pojavili detalji tužbe Aleksandra Šapića, bivšeg vaterpoliste, predsednika Opštine Novi Beograd i potpredsednika Srpske napredne stranke (SNS), protiv autora satiričnog televizijskog podkasta „Dobar, loš, zao“ Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, od kojih traži ukupno 1,1 milion dinara na ime odštete za navodne povrede časti i ugleda, te pretrpljene duševne patnje.

Vidojković, međutim, tužbu još uvek nije dobio.

Kafkijanski hod po hodnicima sudova

„Potpuno ludilo! Advokatica mi kaže da moraju da mi predaju tužbu, ali me oni ubeđuju da to ne smeju“, priča Vidojković za Cenzolovku.

„U zgradi Trećeg osnovnog suda, to je Bulevar Mihajla Pupina 16, rekli su mi da se predmet nalazi u odeljenju u Ulici Tošin bunar i da odem tamo tek za dve nedelje, jer su oni pretrpani poslom. Ipak sam otišao, ali nisam dobio tužbu. Tamo je, pokazali su mi je, ali mi je nisu dali, rekli su da nemaju ovlašćenja. Moraju, navodno, prvo da vrate tamo gde je ispostavljena. Ja za tužbu znam isključivo tako što ju je moj kolega Nenad Kulačin dobio.“

Pisac i voditelj, u svom kafkijanskom hodu po hodnicima sedišta pravosudnih organa, zaključio je, kako kaže, da je na ovaj način i ranije mogao biti tužen i da za to nikad ne sazna.

„Šapić je odlučio da je za slučaj nadležan Treći osnovni sud, dakle potpuno nelogično, na osnovu njegovog prebivališta, tamo gde on vlada godinama. Ko zna koliko je zaposlenih na njegovom platnom spisku. Ovako me je mogao bezbroj puta tužiti da ja to i ne znam. Ako tužba nikad ne stigne do mene, oni će to okačiti negde, na neku nevidljivu oglasnu tablu. I pošto neće biti mog odgovora, smatraće da sam saglasan s tim što piše u tužbi. I onda sledi presuda u njegovu korist.“

FINANSIJSKI PRITISAK PREKO SLAPP TUŽBE

Vidojković takođe smatra da se ovde radi o „slep“ tužbi (SLAPP, engl.: Strategic lawsuit against public participation), usmerenoj protiv javnog angažovanja, s namerom da cenzuriše, zastraši i ućutka kritičare.

Podsećamo, slične astronomske tužbe i to od kompanija bliskih vlasti stigle su, između ostalih, na adresu redakcije Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE, kao i lokalnih portala JUGpress i Info Vranjske, od kojih je, na ime nematerijalne štete, zahtevano nestvarnih 300.000 evra.

U međuvremenu je i izdavač Kurira od četiri medija – među kojima je i Cenzolovka – i jedne nevladine organizacije zatražio apsurdnih 11 miliona dinara zbog pisanja o lažnim vestima i govoru mržnje tog prorežimskog tabloida.

Jedna od taktika u ovakvim slučajevima jeste i da se tuženi finansijski iscrpljuje kroz sam proces.

„Stvar je u tome da odgovor na tužbu košta. Ne samo to, on košta u skladu s odštetnim zahtevom, sve te to finansijski pritiska. Vidim to kao deo organizovane kampanje SNS. Nije to Šapić sam smislio. Predsednik (Aleksandar) Vučić je rekao da on ima para i da se neće tužiti sa mnom, ali ovo je neka vrsta Šapićeve inicijacije u SNS. Zajednički režimski poduhvat u diskvalifikaciji kritičkih medija“, kaže Vidojković.

Odbačena prijava zbog pretnji, prihvaćena tužba zbog zezanja

Prva Vidojkovićeva reakcija na tužbu bila je, između ostalog, kako je Šapić – zaljubljen u njega.

Pre toga su Vidojković i Kulačin protiv Šapića podneli krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, pošto je, gostujući u emisiji „Novo jutro“, emitovanoj 7. jula na Televiziji Pink, Šapić poručio: „Ja bih ti srce iščupao kada bih te sreo.“

Šapić je odlučio da je za slučaj nadležan Treći osnovni sud, potpuno nelogično, na osnovu njegovog prebivališta, tamo gde on vlada godinama. Ko zna koliko je zaposlenih na njegovom platnom spisku. Mogao me je bezbroj puta tužiti da to i ne znam (M. Vidojković)

Međutim, krivična prijava je odbijena.

„Da, naša krivična prijava je odbačena i odjednom se sad pojavljuje njegova tužba. I to zbog zezanja u jednoj satiričnoj emisiji. Tako nešto još nisam video. To je osveta režima emisiji ‘Dobar, loš, zao’. Prelazi se na novi vid konkretnog pritiska“, zaključuje sagovornik Cenzolovke.

Autori podkasta „Dobar, loš, zao“ dugo vremena su izloženi najrazličitijim pretnjama na društvenim mrežama i pod konstantnom su negativnom kampanjom tabloida. Poručeno im je da će „primiti metak“ i „ostati bez jezika“.

Samo nekoliko dana kasnije, u Boru je verbalno napadnuta majka Nenada Kulačina, uz reči: „Sina ti treba obesiti“.

Vidojković je izjavio: „Bilo bi veliko slavlje da se meni ili Kulačinu nešto dogodi.“ Ministar policije Aleksandar Vulin se za to vreme javno obračunava s njim.

U razgovoru za Cenzolovku Vidojković je govorio o svom životu pod pretnjama smrću i klevetama.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

#EU ZA TEBE
SĆF

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend