14. feb 2022.

Vidojković: Izdresiraću Šapića da nauči da trpi kritiku, kao i svi političari u Evropi

Potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić ponovo je tužio autore i voditelje podkasta „Dobar, loš, zao“ Nenada Kulačina i Marka Vidojkovića, navodno zbog novih uvreda izrečenih na njegov račun.

Marko Vidojković (snimak ekrana, emisija Dobar. loš, zao, TV Nova S)

Šapić je, prema tužbi u koju smo imali uvid, uvređen zbog kolumne Marka Vidojkovićeva „Gangulina tiha patnja“, zbog komentara da on, Šapić, liči na talibana. Duševnu bol trpi i zato što su ga, navodno, autori podkasta ponovo povezali sa „Slinavkom i šapom“, pa zbog svega toga traži odštetu od 350.000 dinara.

Pre toga, početkom novembra prošle godine, Šapić je tražio tri puta više: tužio je Kulačina i Vidojkovića tražeći 1,1 milion dinara odštete zbog povrede časti i ugleda, odnosno pretrpljenih duševnih patnji zbog izjava o njemu koje je dvojac iz DLZ izgovorio u emisijama.

Poslednja tužba je „nastavak iživljavanja koje je počelo pretnjama smrću putem televizije sa nacionalnom frekvencijom“, smatra pisac i voditelj pomenutog podkasta Marko Vidojković i poručuje da ga to neće sprečiti da nastavi da kritikuje Šapića, naprotiv.

Imam osećaj da pretnje smrću više neću prijavljivati tužilaštvu, jer mi je to do sada donelo samo više štete nego koristi, već ću se izmestiti na sigurniju lokaciju od ove

S druge strane, od tridesetak pretnji smrću koliko je pisac i voditelj podkasta prijavio Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, samo jedna je dobila epilog – sve se završilo uslovnom kaznom manjom od najniže propisane.

Cenzolovka: Rat tužbama između vas i Nenada Kulačina s jedne strane i Aleksandra Šapića s druge strane započeo je tako što ste vi prvi podneli krivičnu prijavu zbog pretnji. Ta prijava je odbačena, a potom je Šapić podneo prvu, a zatim i drugu tužbu protiv vas i Kulačina. Imate li informaciju šta se desilo sa prvom Šapićevom tužbom?

Marko Vidojković: Nije to nikakav rat tužbama, to je sve vreme iživljavanje Aleksandra Šapića nad nama. Najpre nam je pretio smrću, i to preko TV Pink, na šta mi nismo reagovali tužbom, već podnošenjem krivične prijave, koju je tužilaštvo odbacilo.

Onda se manijak odjednom pojavio sa tužbom za nanetu duševnu bol, skupivši sve što smo u poslednjih nekoliko godina govorili ili pisali na njegov račun. Pretpostavivši da će nastaviti, mi smo nastavili da ga komentarišemo i on je, zaista, podigao novu tužbu.

Zanimljivo je da nas ni u jednoj tužbi ne tretira kao novinare, nego možda kao vanzemaljce, jer se medijski sporovi vode pred Višim sudom, a on nas je tužio pred Trećim osnovnim sudom, na opštini gde mu je prebivalište, protivno svim pravnim pravilima. Zanimljivo je da se u tužbama nije doticao medija i njihovih urednika, već je direktno targetirao dva medijska radnika, Kulačina i mene.

Ponašanje ovakvog talibana koji je zalutao u politiku, kakav je Šapić, može da izazove samo kontraefekat. Pratiću svaki njegov korak, neću mu se skidati sa grbače, sve dok ga ne izdresiram da nauči da trpi kritiku, kao i svi političari u Evropi

Prvo ročište po prvoj tužbi zakazano je za april, a po drugoj za jun, mislim da ćemo morati da se žalimo na presude.

Cenzolovka: Kako vidite to što Šapić podnosi tužbu usred predizborne kampanje, u kojoj je kandidat za gradonačelnika Beograda? Na koji ga način tužba protiv novinara preporučuje za tu funkciju?

Vidojković: Vidim to kao jasan znak da ga baš briga i za sugrađane i za grad i za izbore. Prema informacijama koje mi stižu, oni planiraju da na tim izborima pobede krađom, i to baš krađom na Novom Beogradu, a priča se da je Šapiću zauzvrat obećan bogat plen, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, te legalizovanje nelegalnih objekata na teritoriji grada, kojih ima oko dve milijarde.

Dakle, baš njega briga i za izbore i za kampanju, u toj glavi izbori su već dobijeni i to na jedini način na koji takva spodoba može da ih dobije, stoga ga baš briga za imidž. Inteligencija mu je na takvom nivou da verovatno samome sebi izgleda kao šmeker, tako što fizički preti i podiže tužbe protiv novinara portala i voditelja podkasta.

Jasno je da je reč o opasnom čoveku, te da će se Beograd suočiti sa svojom najgorom noćnom morom ako se to političko čudovište uspentra na tron.

Cenzolovka: Jasno je i da se radi o SLAPP tužbama, koje medije i novinare finansijski iscrpljuju, te je vrlo verovatna pretpostavka da će ih biti još. Da li ćete ipak nastaviti da kritikujete Šapića?

Zanimljivo je da nas ni u jednoj tužbi ne tretira kao novinare, nego možda kao vanzemaljce, jer se medijski sporovi vode pred Višim sudom, a on nas je tužio pred Trećim osnovnim sudom, na opštini gde mu je prebivalište

Vidojković: Ne, nećemo ga više kritikovati, pričaćemo o njemu samo najlepše moguće. Znate, kod mene, koji sam više puta prošao toplog zeca i najgore moguće kampanje celokupnog režimskog vrha, ponašanje ovakvog talibana koji je zalutao u politiku, kakav je Šapić, može da izazove samo kontraefekat. Pratiću svaki njegov korak, neću mu se skidati sa grbače, sve dok ga ne izdresiram da nauči da trpi kritiku, kao i svi političari u Evropi. Ne pitam za cenu.

Što se SLAPP tužbi tiče, Srbija inače ide u korak sa najgorim svetskim trendovima, pa, prema tome, logično je da je vrlo brzo došlo na red i pravosudno iživljavanje političkih, privrednih i kriminogenih struktura nad novinarima koji ih kritikuju ili razotkrivaju njihova nedela.

Cenzolovka: Slobodno izražavanje ideja u tekstovima i na društvenim mrežama donelo vam je mnoštvo pretnji smrću. Poznato je da te pretnje obično prijavljujete policiji i tužilaštvu, a da li imate osećaj da se posle toga one zaista istražuju?

Vidojković: Imam osećaj da ih više neću prijavljivati, jer mi je to do sada donelo samo više štete nego koristi, već ću se izmestiti na sigurniju lokaciju od ove, odakle ću sa više slobode moći da radim svoj posao.

Državni organi se igraju svog posla, glume da nešto rade, posledica po počinioce nema, svi ostali to jasno vide i to im daje krila da prete, a u budućnosti i verovatno da fizički nasrnu.

Cenzolovka: Da li vas tužilaštvo redovno obaveštava dokle se stiglo u tim procesima, kao što bi moralo prema protokolu koji je dogovoren na Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara?

Vidojković: Ako bi moralo, a ne obaveštava nas, onda znači da se nije nigde stiglo u tim procesima. Imamo jedno suđenje za pretnju klanjem, koje se završilo uslovnom kaznom manjom od najniže propisane, i nema više ništa. A imam tridesetak pretnji smrću prijavljenih Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend