26. jul 2021.

Vidojković i Kulačin podneli krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića zbog pretnje „Ja bih ti srce iščupao kada bih te sreo“

Koautori satirične emisije Dobar, loš, zao Marko Vidojković i Nenad Kulačin podneli su krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti protiv potpredsednika SNS Aleksandra Šapića, koji je pretnje ponovio i u razgovoru sa Vidojkovićem

Aleksandar Šapić (foto: snimak ekrana, TV Pink Jutjub)

Koautori satirične televizijske emisije „Dobar, loš, zao“ Marko Vidojković i Nenad Kulačin podneli su Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti protiv Aleksandra Šapića, bivšeg vaterpoliste, sada predsednika Opštine Novi Beograd i potpredsednika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Prema navodima prijave, u koju je Cenzolovka imala uvid, gostujući u emisiji „Novo jutro“, emitovanoj 7. jula na Televiziji Pink, Šapić je rekao: „On (Vidojković, prim. aut.) me zove u emisiju i ja mu kažem – ja bih ti srce iščupao kada bih te sreo.“

Nepun minut kasnije pretnje su ponovljene: „Pa ne srce, sve bih vam iščupao na licu mesta, uz sve konsekvence koje to može da nosi.“

U narednom satu iste emisije priča je ponovljena – „Neću da sedim, neću da sedim… Pa iščupaću ti srce golim rukama“ – da bi na kraju, na pitanje voditeljke šta bi se zaista desilo da sretne „te neke ljude“ na ulici, Šapić odgovorio: „Pa bilo bi to što sam rekao“.

Kako su Vidojković i Kulačin autori televizijske emisije, „prijavljeni je svojom izjavom preteće sadržine ugrozio sigurnost lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja“, navodi se u prijavi.

Šapić je pretnje ponovio: Pa ne srce, sve bih vam iščupao na licu mesta, uz sve konsekvence koje to može da nosi

To znači da se, prema podnosiocima, radi o kvalifikovanom obliku iz stava 3 (član 138 KZ), po kojem onima koji prete državnim funkcionerima, ali i novinarima, sleduje zatvorska kazna u trajanju od šest meseci do pet godina.

„Ne znam šta da očekujem od postupka, s obzirom na to da se nikad ništa nije dogodilo po pitanju bilo kakvih prijava ili pretnji… Ne mogu da gledam u staklenu kuglu“, kaže Vidojković za Cenzolovku.

„Verujem, međutim, da će tužilaštvo biti naklonjeno visokom funkcioneru SNS. Naše je da na pretnje reagujemo prijavama, kao što smo to i do sada radili. Imamo ime i prezime, imamo snimak, imamo citate.“

Prema Vidojkovićevim rečima, sve je počelo kada je pozvao Šapića da ponovo gostuje u njihovoj emisiji. Podsećamo, već jednom je bio gost 2017. godine. Navodno, bivši vaterpolista imao je primedbe na sadržaj jedne od emisija „Dobar, loš, zao“.

„On je u tom razgovoru podivljao. Zbog jedne polurečenice koju je izgovorio moj kolega Kulačin. U jednom trenutku je rekao: ‘Misliš na ono ušivanje na VMA?’, na šta sam ja odgovorio sa: ‘Dosta si rekao, kad nam bude loš dan, razgovaraćemo o tome’. Šapić je to protumačio na neki svoj način“, objašnjava Vidojković.

„Tvrdio je da smo ga optužili da je ušivao anus na Urgentnom centru i rekao da će zbog toga iščupati srce Kulačinu, doduše, kad bi mu ovaj tako nešto rekao na ulici. Tu se ogradio, ali je na Pinku bio mnogo eksplicitniji.“

Vidojković ističe da Šapić, kao javni funkcioner, predsednik opštine, ne bi trebalo da bude u mogućnosti da ugrožava bilo čiju bezbednost.

„Šapić misli da se čast brani vađenjem srca. Ubeđivao sam ga da u 21. veku postoji nešto što se zove sloboda govora. Takođe, postoje i civilizovaniji načini da se boriš ako ti se nešto ne sviđa. Tražio sam od njega da mi obeća da neće nikog fizički napadati. Nije mi ništa obećao.“

Vidojković duže vreme trpi sve radikalnije kampanje preko društvenih mreža, da bi sve eksplodiralo pretnjama posle emisija u kojima je govorio o Ratku Mladiću i genocidu u Srebrenici.

On je u razgovoru za Cenzolovku govorio o svom životu pod pretnjama smrću i klevetama.

Govore mu da „znaju gde stanuje“, da će ga „zaklati“, „iseći na komade“. U tužilaštvu je po hitnom postupku dao izjavu, ali je izrazio sumnju u zvaničnu policijsku verziju.

Srpski PEN centar je izrazio zabrinutost zbog pretnji, priča se pojavila u stranim medijima, reagovali su OEBS, Safe Journalists i Reporteri bez granica.

Prošle godine je anonimni korisnik interneta Vidojkoviću i Kulačinu poručio da im „Vučić sprema opelo“, a pretprošle da će ih „pobiti kada dođe na vlast“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend