15. jul 2019.

Tužilaštvo još uvek istražuje pretnju smrću Vidojkoviću i Kulačinu

Dve nedelje nakon prijavljivanja pretnje koja je upućena Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, autorima emisije „Dobar, loš, zao“, u tužilaštvu se i dalje sprovode dokazne radnje

Vidojković, Sima i Kulačin (Foto: Dobar, loš, zao)

Kako za Cenzolovku navode u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, nije istina da nisu reagovali, kako se moglo čuti u javnosti.

„Postupanje Posebnog tužilaštva je u toku i nakon sprovođenja dokaznih radnji donećemo tužilačku odluku o daljem toku postupka, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, kratko dodaju u tužilaštvu.

Pretnja Vidojkoviću i Kulačinu postavljena je kao komentar korisnika „Srdana Petrovića“ na Jutjubu, na njihovu emisiju od 28. juna, kada je gostovao opozicioni političar Marko Bastać. U komentaru se navodi da će ih „Srdan Petrović“ „pobiti kada dođe na vlast“, nazivajući ih „otpadnicima naroda“.

Zbog ove pretnje reagovala su novinarska udruženja u Srbiji, ali i Reporteri bez granica koji su naveli da bi, po srpskim zakonima, pretnja novinarima trebalo da se procesuira po ubrzanom postupku. Za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Imam poverenja u ljude koji rade u te dve institucije, u tužilaštvu i policiji, ali nemam u samu instituciju (Nenad Kulačin)

Međutim, Kulačin i Vidojković nisu ohrabreni kada je reč o tome da će osoba koja im je pretila na kraju zaista biti i kažnjena. Gostujući u emisiji „400 stepeni“ kod Marka Vidojkovića, Nenad Kulačin je izjavio kako nema poverenja u tužilaštvo i policiju u Srbiji.

„Imam poverenja u ljude koji rade u te dve institucije, ali nemam u samu instituciju. S druge strane, ne znam policajca s kojim sam makar dve reči progovorio a koji se ne žali na ovaj režim, koji ne kuka na ovu vlast. Zbog toga kažem da imam poverenja u ljude. Nisam siguran da će oni nas i da zovu. Uostalom, šta ima da nas zovu? Imaju sve podatke na Jutjubu, čovek se zove ‘Srdan Petrović’. Toliko veliki napor naša policija i tužilaštvo treba da naprave da utvrde identitet na osnovu IP adresa“, kazao je ovaj novinar.

Govoreći za Cenzolovku o ovoj pretnji, Vidojković je poručio da veliku nadu ne uliva ni to što je „državna botovska mašinerija dobila nalog da pokaže kako je tzv. narod uz ‘Petrovića’ i njegove namere“. Kako je objasnio, Srpska napredna stranka, koja ima „botovsku ergelu“, „stoji kao podrška idiotu koji im je pretio“.

U međuvremenu, pretnje novinarima su se nastavile. Tako je nedavno putem društvenih mreža prećeno novinarki N1 Zani Cimili, koja izveštava sa Kosova. Na njenom Instagram profilu jedan korisnik je napisao kako mu je „životna želja da ubije Albanca, čak i albansko dete“, te „da se nada da će izbiti novi rat na Kosovu u kojem će Albanci moći da osete srpski gnev“. Zbog ovih pretnji ekspresno je uhapšen N. V. (33) iz Bečeja, a osumnjičen je za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend