22. jun 2021.

Reporteri bez granica traže da vlasti u Srbiji razmotre mogućnost policijske zaštite za Vidojkovića

Povodom pretnje smrću koju je dobio Marko Vidojković, voditelj emisije „Dobar, loš, zao“, OEBS, Safe Journalists i Reporteri bez granica traže da se taj slučaj što pre rasvetli

Snimak ekrana, Nova S

Reporteri bez granica (RBG), međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu, reagovali su povodom pretnje smrću koju je Marko Vidojković dobio posle emitovanja emisije „Dobar, loš, zao“, čiji je koautor zajedno sa Nenadom Kulačinom.

Reporteri su na Tviteru podsetili da je pretnja stigla posle emisije u kojoj su autori govorili o genocidu u Srebrenici, te da je Vidojković bio meta pretnji i ranije. Oni su pozvali vlasti u Srbiji da razmotre mogućnost policijske zaštite za Vidojkovića i da brzo uhvate one koji su pretnje uputili.

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Tereza Ribeiro zahteva da se odmah istraži pretnja smrću upućena Marku Vidojkoviću i da se kazne oni koji su mu pretili.

„Nasilje prema novinarima na internetu predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik i može dovesti do toga da oni ne mogu da nastave sa svojim poslom važnim za društvo“, tvitovala je Riberio.

Mreža Safe Journalists (SJ) pridružila se Nezavisnom udruženju novinara Srbije u najoštrijoj osudi pretnji smrću Vidojkoviću.

SJ zahteva da osoba koja je pretila novinaru bude uhapšena i krivično gonjena što je pre moguće. Ova organizacija, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, očekuje adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja od pretnji.

Safe Journalists pozivaju vlasti da osiguraju rad novinara u zemlji, jer je Srbija prijavila najveći broj napada i pretnji novinarima u poslednjih nekoliko godina u regionu. Ova organizacija ističe da svaki napad na novinare prestavlja i napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Novinar i pisac Marko Vidojković, voditelj TV emisije „Dobar, loš i zao“ koja se emituje na kanalu Nova S, primio je u poruci na Instagramu pretnju u kojoj je pisalo: „Znam gde stanuješ, zaklaću te k***** sine… Prvo ću da te zakoljem a onda imam da te sečem na komade glupanderu glupi… Zaklaću te, kunem se.“

Policija je danas saopštila da je rasvetlila pretnje upućene Vidojkoviću. U MUP-u kažu da su pretnje stigle iz Austrije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend