26. dec 2018.

Novinarska udruženja: Mora da se otkrije motiv i nalogodavac napada na Jovanovića

Na hitno sazvanom sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara predstavnici novinarske zajednice upozorili su da se nagodbom kakva je napravljena sa jednom od učesnika napada na kuću Milana Jovanovića šalje poruka o nekažnjivosti napada na novinare.

Milan Jovanović u svojoj spaljenoj kući (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović izjavio je za Cenzolovku da su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja na današnjem hitno sazvanom sastanku te radne grupe poručili da neće biti zadovoljna sve dok se ne otkriju motivi napada na kuću Milana Jovanovića, kao i nalogodavac ili nalogodavci tog napada.

Novinarska i medijska udruženja inicirala su juče sastanak Stalne radne grupe kako bi s predstavnicima MUP-a i Republičkog javnog tužilaštva razgovarali o razlozima i okolnostima pod kojima je Drugo osnovno tužilaštvo sklopilo sporazum o priznanju krivice s osumnjičenom za pomaganje u paljenju kuće Milana Jovanovića, Bojanom Cvetković Šijacki.

Prema tom sporazumu, koji je potvrdio sud, Cvetković Šijacki osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

U novinarskoj zajednici upozorili su da se ovakvom nagodbom šalje poruka o nekažnjivosti napada na novinare.

Sejdinović navodi da je tom slučaju bio posvećen čitav današnji sastanak, i da su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja obavešteni o razlozima za sklapanje sporazuma o priznanju krivice s osumnjičenom.

Predstavnik Drugog osnovnog tužilaštva nam je rekao da je taj sporazum samo prvi korak ka razrešenju celokupnog slučaja, na kojem se intenzivno radi, naveo je predsednik NDNV.

„Naš stav je da čak i ako drugi uhapšeni pomagač i organizator budu adekvatno kažnjeni, mi nećemo biti zadovoljni dok se ne otkrije motiv napada na kuću Milana Jovanovića, kao i to ko je nalogodavac ili ko su nalogodavci“, rekao je Sejdinović.

Sejdinović dodaje da policija nastavlja istragu i „da ona ide u raznim pravcima“, što uključuje i ispitivanje sumnji koje je izneo sam Jovanović a u vezi s tim ko bi eventualno mogao da stoji iza napada. Novinarski deo Stalne radne grupe tražio je i informacije o napadu na Željka Matorčevića, takođe novinara portala Žig info, smatrajući da su napadi na njega i Jovanovića povezani, a policija im je saopštila da u toj istrazi postoji izvestan napredak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend