16. okt 2018.

Matorčević: Napad me sigurno neće zaustaviti, mada strahujem i za sebe i za porodicu

Željko Matorčević, urednik portala Žig info, koji je operisan nakon što je napadnut u Grockoj, za Cenzolovku kaže da mu je porodica uplašena, da ni njemu nije svejedno, ali dodaje da mora da nastavi da piše

Željko Matorčević na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju (foto: Jasmina Dobrilović / Cenzolovka)

Sedam dana nakon prebijanja i posle operacije, glavni i odgovorni urednik portala Žig info iz Grocke Željko Matorčević izašao je iz bolnice.

Matorčeviću je operisana jagodična kost na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju pri Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Za Cenzolovku je rekao da se dobro oseća i da je sada na kućnom lečenju.

Sa pretučenim novinarom razgovarali smo u subotu, 12. oktobra, dan posle operacije, kada nam je rekao da je dobro, ali da je uplašen i da strahuje ne samo za sebe već i za svoju porodicu.

Napominje da je i ranije dobijao pretnje i da ih je prijavljivao, ali da od tužilaštva još uvek nije dobio nikakav odgovor, a sada je i fizički napadnut.

Ko se ne bavi novinarstvom, taj ne može da shvati da su pritisci uvek prisutni na ovaj ili onaj način. Da li će me ovo zaustaviti? Neće sigurno! Da li ću biti obazriviji? Ne znam, ja sam i do sada pazio koliko je to moguće

Kako se od novinarstva ne može živeti, pre nekoliko meseci, kako kaže, zaposlio se u jednoj privatnoj firmi. Na putu od autobuske stanice do firme u kojoj radi, prošlog utorka (9. oktobar) oko 7.10 ujutru napao ga je njemu nepoznat muškarac. Sam napad je trajao kratko, kaže da su mu se od straha „odsekle i ruke i noge“, ali da je uspeo da vidi lice batinaša.

Cenzolovka: Verujete li da ćete moći da se vratite u firmu i da normalno radite posao?

Matorčević: Ne znam, iskreno. Tom trasom, gde ima dosta brisanog prostora, opet ću proći, teško… Najiskrenije, ne znam, sigurno će me neki strah savladati. Strah postoji, uvek je negde i postojao taj blagi strah. Svaki put sam mislio – ajde sad su uradili ovo, valjda neće ići dalje… Nažalost, došlo je do najgoreg.

Cenzolovka: A novinarstvo i rad na portalu? Hoćete li odustati posle napada?

Matorčević: Ja ću sigurno nastaviti da pišem, nema tu šta. Novinarstvo je takav posao, ako hoćemo da ga radimo koliko-toliko profesionalno, mi moramo da budemo svesni situacije i ovog vremena, toga da će pretnji uvek biti. Ko se ne bavi novinarstvom, taj ne može da shvati da su pritisci uvek prisutni na ovaj ili onaj način. Da li će me ovo zaustaviti? Neće sigurno! Da li ću biti obazriviji? Ne znam, ja sam i do sada pazio koliko je to moguće. U dvomilionskom gradu ja ne mogu stalno da se okrećem i gledam da li me neko prati. Izbegavaću neka mesta gde mogu da se dese napadi.

Cenzolovka: Kako je na ovaj napad reagovala vaša porodica? Šta vam oni kažu?

Matorčević: Porodica je najviše uplašena. Iskreno, oni mene savetuju već godinama da se povučem iz svega, da ne pišem, ukazuju da oni imaju probleme. Ja, nažalost, njima ne mogu da objasnim da su to stvari koje se trenutno dešavaju.

Ali nekako ne mogu da stanem, pogotovo ne sad, posle svega, pošto mislim da kada bih i stao sa pisanjem i istraživanjem, da bi mi se dešavale mnogo gore stvari.

[povezaneprice]

Cenzolovka: Podneli ste krivičnu prijavu, ali ste sumnjičavi u vezi sa daljim tokom istrage.

Matorčević: Mene napadač, glupo je reći, ne zanima, ali bih više voleo da saznam ko je nalogodavac. Da li će biti otkriven? Pa, ne znam šta je otkriveno u ovoj Srbiji! Mislim da neće, najiskrenije. Možda će pronaći napadača i onda će biti priča da je to sasvim slučajno, da su me pomešali, da to čak i nema veze s pisanjem, ne bi me čudilo.

Cenzolovka: Od portala za koji pišete nemate primanja, pa ste prinuđeni da radite drugi posao. Da li vas ljudi pitaju šta vam je sve ovo trebalo?

Matorčević: Najviše me porodica pita šta mi je sve to trebalo. Da li se čovek rodi s tim da bude borac u životu, da iznosi istinu, ne znam zaista, ali ja jednostavno od malih nogu nisam mogao da trpim nepravdu, uvek sam iznosio to što jeste, pokušavao da budem realan.

Cenzolovka: Kako su reagovali u Grockoj?

Matorčević: Interesantno je da se predstavnici Opštine Grocka uopšte nisu oglasili, kao da se ništa nije desilo, a nema Gročanina koji nije čuo za napad na mene.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend