16. okt 2018.

Građani Šida o programu RTV: Sete nas se samo kad su gužve na granici i zbog migranata

Šid prostor na Radio-televiziji Vojvodine uglavnom dobija ili kada se pojavi problem s migrantima ili kada su velike gužve na obližnjem graničnom prelazu Batrovci, rekli su građani ovog mesta na samom zapadu Srema u razgovoru s članovima Pokreta Podrži RTV

Podrži RTV u Šidu, foto: Cenzolovka

Ipak, ti događaji, čini se, pomažu građanima Srbije da nešto nauče ili da makar obnove znanje iz nacionalne geografije. „Šid je slepo crevo, mnogi u Srbiji ne znaju gde se nalazi Šid. Oni misle da je u Hrvatskoj ili u Bosni, a mi smo na granici i, izgleda, zaboravljeni. Spominju nas jedino kada je gužva na granici i kad migranti naprave incident“, požalio se jedan građanin članovima Pokreta Podrži RTV prilikom njihove nedavne posete tom mestu.

Kao i u drugim mestima koje su članovi Pokreta Podrži RTV obišli ove godine, i u Šidu građani navode da svoje mesto slabo vide na programu RTV-a, s tim što oni hoće to da objasne svojim geografskim položajem – Šid je „kao slepo crevo“ i „ko da je šutnut nogom“.

„Ono što je naša analiza pokazala“, kaže Sanja Kljajić iz Podrži RTV, „jeste da se iz Šida i okoline uglavnom izveštava o izbeglicama, dok informacija o lokalu gotovo da i nema. RTV se uglavnom oslanja na izveštaje privatne regionalne Sremske televizije, koja, poput RTV-a, takođe ima uređivačku politiku nezameranja.“

U razgovoru s predstavnicima Pokreta Podrži RTV o kvalitetu programa pokrajinskog javnog servisa građani Šida su istakli i da žele da se više pažnje u medijima posvećuje stvarnim problemima, kao što su nezaposlenost, problemi mladih i njihova migracija u veće gradove. Umesto toga, ili dobijaju „previše politike“ ili „priče o paprikašu“.

„Na Sremskoj televiziji pričaju o paprikašu, kako se pravi paprikaš. Koga to zanima?! Šid je, kao jedna malo veća varoš, do juče bio u potoku od blata, putevi su s rupama, sramota za Šid, a niko se time ne bavi, nego se previše bave politikom, što nije dobro za običan svet“, bila je jedna od kritika na račun lokalnih medija.

Građani uglavnom plaćaju pretplatu zato što su na to primorani, ali ne znaju ni šta je javni medijski servis, ni zašto moraju da plaćaju pretplatu, navodi Sanja Kljajić.

Informativne emisije koje gledaju građani Šida karakteriše to što su, kako oni navode, „vesti svuda iste i od ujutro do uveče svi isto ponavljaju“. Samim tim, napominje Sanja Kljajić, teško im je i da ocene šta bi moglo da bude drugačije.

Pojedini građani rekli su da je medijska slika u Srbiji „totalno lažna“ i da ne postoje mediji koji izveštavaju objektivno. Za to krive vlast i „jednog čovek koji drži sve konce u svojim rukama“, ali su svesni i toga da kod novinara postoji strah.

Ipak, članovi Pokreta Podrži RTV su tokom razgovora sa tridesetak građana Šida mogli da čuju i pohvale na račun pojedinih emisija RTV-a, ali, vala, i njegove objektivnosti u informisanju, pa je tako ocenjeno da su „RTV i Pink najobjektivniji mediji u Srbiji“.

Razgovor sa građanima Šida deo je projekta „Pomeri RTV“ koji u osam vojvođanskih mesta zajednički realizuju Pokret Podrži RTV i Slavko Ćuruvija fondacija. U svakom mestu organizuju se interaktivni događaji koji na duhovit, atraktivan i angažovan način uključuju građane u promišljanje o ulozi i značaju javnih medijskih servisa, kao i o potrebi i mogućnostima za uključivanje javnosti u njihov nadzor. Uz razgovor o programu RTV-a, o emisijama koje gledaju, i o tome šta bi moglo da se promeni, građani, takođe, imaju priliku da popune zvanične ankete Radio-televizije Vojvodine koje će biti prosleđene kao prilog javnoj raspravi o programu pokrajinskog javnog servisa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend