22. nov 2018.

Studenti jedva da gledaju televiziju, a kamoli javne servise (Video)

Koliko je studentima stalo do televizije i televizijskog programa, najbolje govori činjenica da mnogi i ne poseduju televizor, ali i ne smatraju da je važno da ga poseduju, pokazuje anketa koju je Pokret „Podrži RTV“ sproveo među studentima Univerziteta u Novom Sadu

„Nemam televizor“, najčešće se čulo u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu. I kad bi, poručuju studenti, smatrali da na TV-u postoji nešto vredno gledanja, potražili bi taj sadržaj –  na internetu.

„Danas sve što postoji na TV-u postoji i na internetu. Ako želim da pratim neke serije, gledam filmovi i edukativne emisije, sve to mogu da gledam na internetu, šta će mi onda televizor?“, naveo je jedan student u razgovoru sa članovima Pokreta „Podrži RTV“.

Internet portali i društvene mreže, priznaju studenti, dovoljan su im izvori informisanja, ali i zabave. Čak i oni koji ne navode da ne poseduju televizor, za gledanje TV programa ili nemaju vremena ili ih televizija jednostavno ne privlači. Stav prema plaćanju televizijske pretplate otuda je logičan.

„Mi već plaćamo internet, gde možemo da dobijemo sve vesti, pa je plaćanje TV pretplate skroz besmisleno. Televizija je medij koji odumire“, smatraju pojedini studenti.

Drugi pak navode da se iz pretplate finansiraju javni servisi, ali da ne smatraju da se taj novac ispravno troši. „Ja imam svest o tome da je to naša televizija, ali se to ne vidi. Vidim samo da je zloupotrebljena“, rekla je jedna studentkinja.

Među onima koji ipak prate televizijski program, prednost se daje javnim servisima, ali pre svega RTS-u. „RTV nudi sadržaj za starije ljudi“, ocenjuje druga studentkinja. RTS je privlačniji zbog prenosa sportskih dešavanja, ’Slagalice’ i informativnog programa. „Barem je objektivniji od TV Pink“, jedna je od opservacija.

U programima javnih servisa, primećuju, nedostaju informacije iz malih mesta, ali imaju zamerke na uređivanje tih emisija. Ili su vesti na RTV i RTS „samo Vučić, Vučić, Vučić“ ili za te kuće „nije vest da se nešto dogodilo, nego da je određeni političar bio prisutan na tom događaju“.

Razgovor sa studentima Univerziteta u Novom Sadu deo je projekta „Pomeri RTV“ koji zajednički realizuju Pokret „Podrži RTV“ i Slavko Ćuruvija fondacija. U okviru tog projekta, u osam mesta u Vojvodini članovi Pokreta „Podrži RTV“ anketirali su građane o kvalitetu programa RTV i razgovarali sa njima o ulozi i značaju javnih servisa, kao i o potrebi i mogućnostima za uključivanje javnosti u njihov nadzor.

Pre Novog Sada, slične akcije održane su u Lovćencu, Bavaništu, Šidu, Senti, Zrenjaninu, Pećincima i Kovačici.

1 komentar za: “Studenti jedva da gledaju televiziju, a kamoli javne servise (Video)

  1. Deda

    Da ih vidim samo kako će da pikaju PES 2019 ili Gran Tourismo na telefonu …. 😉

    22. нов 2018. at 15:11

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend